Izmjenama “korona” zakona omogućit ćemo stopostotnu iskorištenost sredstava predviđenih za saniranje negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće

Na posljednjoj sjednici, Vlada BPK Goražde utvrdila je i u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće izazvane pojavom pandemije koronavirusa COVID-19.

Sredstva za implementaciju takozvanog Korona zakona izdvojena su u iznosu od 640.000 KM, a odredbama osnovnog zakona podrška je bila predviđena samo onim privrednim subjektima čiji rad je bio obustavljen naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite u cilju suzbijanja širenja zaraze izazvane koronavirusom. Izmjenama, Vlada BPK Goražde predložila je da se sredstva izdvojena po ovom zakonu mogu koristiti na ime subvencija i onim privrednim subjektima koji su u vrijeme trajanja pandemije koronovirusa imali znatno otežane uslove poslovanja, koji su doveli do pada prihoda u odnosu na prihode ostvarene u istom periodu prethodne godine. S obzirom da osnovni zakon važi do 30. juna 2020.godine, Vlada BPK Goražde je predložila produženje za još 30 dana i ukoliko Skupština prihvati ovaj prijedlog, zakon bi važio do 31.07.2020.godine.

Prema riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuće, ono na čemu Vlada insistira jeste transparentnost prilikom implementacije zakona i sve aktivnosti će se odvijati putem javnog poziva.

„Ovaj prijedlog došao je nakon obrađenih zahtjeva po javnom pozivu Ministarstva za privredu i procjene da će oko 50 posto sredstava na posebnom namjenskom podračunu za saniranje posljedica usljed pandemije ostati neutrošeno, ako se ne iskoriste na ovaj način. Postupak, način i visinu dodjele novčanih sredstava utvrdit će, na prijedlog Ministarstva za privredu, Vlada posebnom odlukom, te imenovati Komisiju koja će utvrditi prijedlog i visinu sredstava za odabrane korisnike, i na kraju donijeti konačnu odluku . Ono na čemu insistiramo jeste objavljivanje javnog poziva u cilju transparentne dodjele sredstava“-istaknula je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

www.bpkg.gov.ba