UŽ SEKA GORAŽDE – Poziv na Mirovni trening za mlade u Istočnoj Bosni :“Slike moje i tvoje – Izgradnja mira i mirovni angažman–I zašto je to važno?

Ako si se nekad osjećao/la kao da nosiš etiketu u skladu s kojom te drugi ljudi tretiraju drugačije, a Ti je ne možeš pročitati; ili si imao/la utisak da drugi misle da znaju sve o tebi, a uopšte te i ne poznaju; Ako te interesuje kako žive mladi u drugim opštinama i ako imaš ideju za mirovni angažman u svojoj lokalnoj zajednici,

Pozivamo Te da se prijaviš na :  Mirovni trening za mlade u Istočnoj Bosni

“Slike moje i tvoje  Izgradnja mira i mirovni angažman – I zašto je to uopšte važno?”

Ukoliko živiš u Foči, Goraždu, Foča-Ustikolini, Prači, Rudom ili Višegradu, imaš između 16 i 26 godina i želiš više da saznaš o tome kako način na koji vidimo druge i kako drugi vide nas utiče na naš svakodnevni život, kako i na koji način se baviti mirovnim aktivizmom i imaš ideju koju želiš realizovati u svojoj lokalnoj zajednici – prijavi se na Mirovni trening za mlade  “Slike moje i tvoje/ Izgradnja mira i mirovni angažman – I zašto je to uopšte važno”.

Mirovni trening će biti organizovan u toku jula i avgusta, u dva modula i to:

I modul od 21-23.07.2020. godine

II modul od 18-20.08.2020. godine

Učešćem na treningu dobijaš priliku da čuješ nove stvari, da izneseš svoja i čuješ tuđa mišljenja i iskustva, da naučiš zašto je mir bitan u svakodnevnom životu i da realizuješ svoju ideju u lokalnoj zajednici i na taj način pokažeš drugačiji pristup (u) životu.

Mirovni trening za mlade iz ovih 6 navedenih opština organizuje Udruženje žena „SEKA“ Goražde, uz podršku programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).

Kako izgleda trening?

Rad na treningu ne znači sjedenje i slušanje dugih predavanja sa 15 minuta za diskusiju. To nije ni prilika za pasivno primanje znanja i sticanje vještina, mjesto za dobijanje čarobnih recepata, niti učenje modela koji samo čekaju da budu primjenjeni.

Trening je mjesto i prostor za razmjenu mišljenja i ideja, kritičko propitivanje, slaganja, ali i neslaganja, vježbanje dijaloga sa onima koji drugačije od nas misle.

To je prilika za rad na sebi čija je svrha da doprinese promjeni na društvenom nivou.

Dan treninga je podjeljen u dva radna bloka, jutarnji i popodnevni, u trajanju od po 3 sata. Trenerski tim je zadužen za pripremu i vođenje radionica. No, od spremnosti grupe da otvoreno razgovara, i svojim ličnim iskustvima i uvidima doprinese treningu zavisi konačni kvalitet radionice.

Teme koje ćemo obrađivati na radionici su: komunikacija, timski rad i saradnja, razumijevanje sukoba, identitet i nacionalni identitet, tolerancija i različitosti, diskriminacija, suočavanje sa prošlošću, kreativna razrada konflikta, mirovne akcije…

U radu se koriste različite metode interaktivnog rada – plenarne diskusije, rad u malim grupama, iskustvene vježbe, igre uloga i tako dalje.

Šta je još važno znati prije popunjavanja upitnika?

Za učešće na treningu je obavezno odvojiti vrijeme za prisustvo na   oba modula treninga. Ukoliko nisi u mogućnosti da učestvuješ svih 6 dana savjetujemo   Ti da se ne prijavljuješ ovog puta. Prilika za prijavljivanje biće još!

Važno je da prije popunjavanja upitnika pažljivo   pročitaš cijeli ovaj poziv, kako bi dobio/la jasnu sliku šta trening znači.

Program je intenzivan i zahtjevan, a visoka motivacija   učesnika/ca za rad je važan kriterijum pri odabiru prijava. Stoga Te molimo   da popuniš svoju prijavu pažljivo i odgovoriš na sva pitanja.

Tehničke i logističke informacije:

Za sve učesnike/ce će biti obezbjeđen organizovan prevoz do mjesta održavanja treninga u Goraždu, kao i ručak i osvježenje u pauzama. Troškove smještaja, puta, hrane i potrebnih materijala za rad pokriva organizator.

Radna satnica:

9:30  –  13:00 Prijepodnevna radionica (sa pauzom od 20 minuta)

13:00 – 15:30 Pauza za ručak i odmor

15:30 – 19:00 Popodnevna radionica (sa pauzom od 20 minuta)

Princip prijavljivanja:

Ukoliko želiš da učestvuješ u radionici, molimo  Te da OVDJE popuniš ONLINE upitnik.

Ukoliko u roku od dva dana ne dobiješ e-mail sa potvrdom da je Tvoja prijava primljena, molimo Te da nam je pošalješ ponovno ili nas kontaktiraš na e-mail: mirovni.trening2020@gmail.com

Rok za prijave je otvoren do 05.07. 2020. godine (nedjelja)

Zbog velikog broja prijava koje nam stižu, nismo u mogućnosti pozvati sve zainteresovane, već moramo raditi odabir pristiglih prijava.

Molimo Te da priloženi upitnik iscrpno popuniš jer nam je on glavni izvor u procesu odlučivanja i odabira aplikacija. Biće odabrano 20 prijava. O ishodu tvoje prijave obavjestićemo Te najkasnije do 10.07.2020.godine.

Dodatne informacije o realizaciji projektnih aktivnosti proslijedićemo Ti nakon odabira prijava.

Trenerica/Mentorica:Mirjana Trifković

Koordinatorica projekta: Amina Sarajlić

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).