U Goraždu poplavljene ulice, voda i blato u kućama

Za poplavljene ulice, objekte i poslovne prostore krivo je nevrijeme, ali i nestručno izgrađena infrastruktura

Zakrčene saobraćajnice, poplavljene ulice, voda i blato u pojedinim kućama i poslovnim prostorima, uobičajeni su prizori u pojedinim dijelovima Goražda nakon svake jače kiše. U noći između subote i nedjelje jaka kiša donijela je mulj i kamenje koje je začepilo odvode u ulici Kulina bana, pa je voda ušla u poslovne prostore koji su i ranije u nekoliko navrata poplavljeni.

Voda preko koljena

– Voda je bila preko koljena, tako da ni čizme nisu pomagale. Uz pomoć neke štange uspio sam probiti sloj mulja na odvodnoj rešetki, pa je voda počela da teče kroz odvodni kanal. Ovo je ne znam ni koji put da nam se isto dešava – kazao nam je jedan od vlasnika radnji u ulici Kulina – bana, koji se sa bujicom borio do iza dva sata.

U ulici Bekte Gacka u naselju Glamoč voda i blato ušli su u kuću Edževita Hrelje.

– Prije ovog smo još jednom ovo doživjeli. Prošli put sam sanirao sve, radio neke podzide, sanirao sobe, a jutros katastrofa, sve je ponovo poplavilo. Sve moram dizati, čistiti i sušiti – kaže Hrelja.

Kamenje, dijelovi drveća i blato koje je donijela bujica privremeno su onemogućile saobraćaj ulicom 22. maj u čijem raščišćavanju su učestvovali i mještani. Kako su nam kazali, zbog nestručno riješenih propusta i odvodnih kanala, iz svojih dvorišta i pratećih objekata u više navrata prisiljeni su uklanjati ono što oborinske vode donesu.

Svake godine ponavljaju se isti problemi, ali pored jakih kiša problem je što nadležni ne prihvataju preporuke građana, kaže Alen Selimović, predsjednik MZ Goražde 2.

– Kao Savjet mjesne zajednice ukazivali smo na probleme, davali rješenja kako smanjiti dotok oborinskih voda do centra grada, ali nisu prihvatali naše savjete. Da su nas nadležni u gradskim i kantonalnim službama ozbiljnije shvatali, da su tokom radova na rekonstrukciji putnih komunikacija vodili računa o adekvatnim odvodima za oborinske vode na kriznim tačkama, možda posljedice ne bi bile ovakve nakon svake jače kiše – kaže Selimović.

Ogorčenje građana

On dodaje da problema u ulicama 1. slavne višegradske brigade u Kulina – bana, na primjer, ne bi bilo da su se u njima ugradile odvodne cijevi koje bi oborinske vode vodile u Podhranjenski potok. Da bi ogorčenje građana bilo veće, poplave se dešavaju i u ulicama koje su nedavno rekonstruirane i u koje su uloženi značajni iznosi novca.

avaz