Festival prijateljstva Goražde ove godine lokalnog karaktera

Tradicionalni internacionalni „Festival prijateljstva – Goražde 2020.“ ove godine zbog koronavirusa bit će lokalnog karaktera – odlučio je organizacioni odbor ove manifestacije.

Kako se ne bi prekinula tradicija, 23. po redu festival će biti održan ali on neće imati epitet internacionalnog, pa čak ni državnog, jer će se svi sadržaji svesti na lokalne umjetnike iz različitih sfera kulture.

„ Dogovoreno je da festival traje od 1.do 7. Avgusta jer bila bi šteta da se ova tradicija prekine, ali sve što planiramo i pripremamo, može se desiti i da se odgodi zbog epidemiološke situacije, od koje će sve ovisiti. Zbog koronavirusa donijeli smo odluku da ne pozivano goste iz drugih gradova i država“ – kazao je predsjednik organizacionog odbora, gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Programski sadržaji biće znatno reducirani, ali će biti upriličen vatromet uz podizanje festivalske zastave.

„ Festivalsku zastavu podići će učenici generacije. U okviru likovne kolonije  slikat će  domaći umjetnici koji to mogu raditi na različitim lokacijama, jer ovaj segment festivala predstavlja veliko bogatstvo. Za ljubitelje pozorišne umjetnosti bit će prikazana pozorišna predstava, a što se tiče koncerata to će zavisiti od epidemiološke situacije koja će se pratiti i nakon toga odrediti termini održavanja“ – istakao je Ramović.

Organizator Fetsivala prijateljstva je Javna ustanova Centar za kulturu Goražde u kojoj ističu da će se poštovati sve naložene mjere kriznih štabova.

„Ne znamo šta se može desiti, ali mi ćemo raditi sve što se od nas očekuje  i ispoštovati sve mjere te nastojati  da sve ovo iznesemo ovo na najbolji način. Ove godine izostat će sadržaji i učešće djece kako bi izbjegli neželjene posljedice. Što se ostalih sadržaja tiče, građani će ih moći posjetiti uz poštivanje mjera i u broju koji je dozvoljen“ – kazao je direktor ove ustanove Murat Fejzić.