Radio Goražde danas je obilježio vrijedan jubilej – 50 godina postojanja

Jedna od najstarijih radio stanica u BiH, danas kao dio jedinstvenog preduzeća RTV BPK Goražde,  pola stoljeća svog djelovanja proslavila je sa svojim slušaocima uz specijalni cjelodnevni program.  

Urednica Radio Goražda Jasmina Čohodar ističe da je obilježavanje velikog jubileja bilo zamišljeno drugačije, ali da je sve poremetila epidemija koronavirusa.  

„ Pripreme za obilježavanje ovog velikog jubileja počele su još u martu, od kada smo planirali da napravimo obilježavanje kakvo ovaj jubilej i zaslužuje, uz mnogo gostiju i da s njima i našim slušateljima podjelimo radost,  međutim korona virus je sve to poremetio.  Zbog toga smo obilježavanje sveli na najuži krug kolega iz RTV-a, kao i onih koji su nekada ovdje radili pa su i danas došli da nam čestitaju, zajedno sa našim slušaocima uz cjelodnevni specijalni program, nagradnu igru,  javljanja  i ostalih kolega koji su nekada bili dio ovog medija, a bilo ih je zaista mnogo“ – kazala je Čohodar. 

Naglasila je da je pet decenija postojanja, jubilej koji su doživjele samo rijetke radio stanice u BiH 

„Ovaj radio uvijek je u specifičnoj situaciji zbog prostora koji pokriva i tu svoju ulogu opravdava od svog osnivanja. U vrijeme kada je formiran 1970. Godine, postojale su još samo dvije lokalne radio stanice, Jajce i Gračanica, treća je bila Radio Goražde što je mnogo značilo za ovaj prostor. Njegov doprinos u ratu je bio nemjerljiv kao i poslije rata, u vrijeme svih turbulencija, prirodnih katastrofa, pa i sada u vrijeme koronavirusa, dakle ovaj radio je uvijek tu kada slušaocima treba i njegov jubilej od 50 godina potvrđuje da vrijedi, a danas se emituje i u TV formatu što je, u skladu sa današnjim načinom života, jedan plus za radio kao i za one koji nas slušaju i gledaju, jer smo praktično u oba izdanja“ – kazala je urednica Radio Goražda. 

Veliki jubilej Radio Goraždu na poseban način čestitao je novinar u penziji Slavko Klisura, dok su dio specijalnog prazničnog programa vodili i novinari Hasan Gabela, dopisnik FTV-a  i Alen Bajramović dopisnik Dnevnog avaza, čiji su počeci novinarske karijere vezani upravo za ovaj medij u kojem su proveli dobar dio radnog vijeka.  

„ Uvijek kada dođem ovdje to me vrati u nekadašnja vremena, početka mog novinarskog posla i početka rada na Radio Goraždu. To su zaista lijepe uspomene i jako sam ponosan što sam bio dio ove ekipe, jer rijetki su lokalni mediji koji dožive jedan tako veliki jubilej – 50 godina. Bilo je uspona i padova u tom periodu, ali sama činjenica da se obilježava ovakakv jubilej dovoljno govori o tome da je ovaj radio opravdao svoje postojanje.  Zahvalnost za takvu dugovječnost ovaj medij duguje i svojim slušateljima koji su svakodnevno uz njegove frekvencije“ – kazao je novinar Hasan Gabela. 

U proteklih pet decenija kroz Radio Goražde prošle su brojne generacije koje su sačuvale njegov kontinuitet. 

„ Već 25 godina sam dio ovog medija, a počeo sam kao maloljetan, u najteže ratno vrijeme i u najgorim mogućim uslovima. Radio Goražde uvijek je bio na visini svog zadatka i opravdao svoju ulogu i značaj, jer „Glas Bosne sa Drine“ dopire do velikog broja slušalaca ali i gledalaca i to je priča koju će pričati i neke nove generacije uz neke nove godišnjice kojih će, nadamo se, biti još dosta“ – kazao je tehnički realizator Haris Šošo.  

Radio Goražde sa radom je počeo 27. jula 1970. Godine, a emitovanje radio programa nije prekidano ni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Prvi urednik Radio Goražda bio je Hajrudin Čaušević, a prvi spiker rahmetli Muhamed Hadžijahić. Sa prvobitna dva, Radio Goražde danas  svakodnevno emituje 12 sati programa, koji se realiziraju i u TV formatu.