Ef. Kozlić: Od povratnika otkupljeno 2.500 kurbana

Za šest godina, koliko ova akcija traje, stočni fond na ovom području je udvostručen, rekao je Kozlić

U akciji „Kurbani 2020“ Rijaseta Islamske zajednice u BiH, samo na području Goraždanskog muftijstva otkupljeno je oko 2.500 kurbana.

– S obzirom na okolnosti u kojima se nalazi naša domovina i čitav svijet, hvala dragom Bogu, mi možemo konstatovati da je akcija ove godine najbolja od svih prethodnih. Premašili smo i rekordan broj kojeg smo imali 2017 godine. Iz osam medžlisa na području ovog muftijstva – Rogatica, Žepa, Rudo, Višegrad, Čajniče, Foča, Ustikolina i Goražde otkupljeno je 2.500 kurbana – kazao nam je Amel ef. Kozlić, koordinator projekta

Kurbansko meso, čija priprema traje u danima Bajrama, bit će distribuirano korisnicima na ovom području, od javnih ustanova poput Kantonalne bolnice i Doma za stare i iznemogle osobe, zatim udruženja sa ranjivim grupama ljudi, do povratničkih medžlisa i stanovnika kolektivnih centara, povratničkih mjesta, kao i svih socijalno ugroženih koji izraze takvu potrebu.

– Svih 2.500 kurbana otkupljeno je iz medžlisa koji se nalaze u manjem bh. entitetu i džemata u FBiH, od naših povratnika sa područja Muftijstva goraždanskog. Ne znam koliko je potrebno naglašavati, ali 95 posto povratnika u manji bh. entitet na ovom području živi od stočarstva. Tamo gdje žive oni su uslovljeni sa cijenama, tako da je ova akcija njihovo sigurno tržište. Otkako je ona pokrenuta naši ljudi su razvili svoj posao, tako da sa sigurnošću možemo reći da je za šest godina, koliko ova akcija traje, stočni fond na ovom području udvostručen – ističe ef. Kozlić.