Krizni štab u Goraždu zabranio nargila barove i gotovo sva serološka testiranja

“U zatvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do 20 osoba, a na otvorenom do 50, za razliku od drugih kantona u Federaciji gdje je dozvoljeno okupljanje 50 lica u zatvorenom i 150 na otvorenom. Sva okupljanja unutar navedenih ograničenja moraju se odvijati u prostoru koji omogućava obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba, osim članova kućnog domaćinstva. Naređuje se obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru na području BPK Goražde, uz obavezno održavanje fizičke distance”, ističe Eniz Halilović, kantonalni ministar zdravstva.

Za provođenje mjera na skupovima odgovorni su organizatori okupljanja koji su dužni izvršiti prijavu održavanja skupa u skladu sa propisima o javnom okupljanju, kao i Kriznom štabu Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde.

“Problem je detektiran i u nargila barovima, tako da se zabranjuje usluživanje nargila u svim objektima na području BPK Goražde. Također, zbog nedostatka reagensa, a u cilju zaštite stanovništva od eventualno daljeg širenja koronavirusa na području BPK Goražde, zabranjuju se serološka testiranja u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama na području BPK Goražde, osim u slučaju medicinskih indikacija konstatovanih od strane nadležnog ljekara”, ističe Halilović.

S obzirom da je starački dom u Goraždu trenutno žarište pandemije Krizni štab poduzet će dodatne mjere, a izolatorij u Đačkom domu trebao bi biit stavljene u funkciju za dvije sedmice, najavio je ministar Halilović.

Iz Kriznog štaba pozvali su građane da, ukoliko primijete da neka osoba koja je pod zdravstvenim nadzorom ne poštuje mjere kućne izolacije, slučaj prijave nadležnim institucijama, koji će dalje poduzeti zakonom predviđene mjere.

Krizni štab je dozvolio održavanje sportskih takmičenja, ali bez prisustva publike, uz obavezno pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera, kao i održavanje trenažnih procesa sportista svih sportskih klubova.

Pojačan je nadzor ugostiteljskih objekata, tržnih centara i frizerskih salona, a kantonalni inspektori i policija su krajnje ozbiljni u namjeri da provedu naložene mjere za suzbijanje širenja korona virusa na području BPK Goražde. Kršenja naredbi i preporuka će biti oštro sankcionisana.

“Krećemo sa represivnim mjerama. U saradnji sa Upravom policije MUP-a BPK Goražde ćemo pokretati krivične postupke tamo gdje je počinjeno krivično dijelo, gdje ima osnovna sumnje da je izvršeno a gdje su zapriječene kazna za ovo krivično dijelo do jedne godine zatvora. Ja bih zamolio još jednom sve naše građane, sve ugostitelje i obrtnike i pravna lica na području kantona da poštuju mjere, da štite i sebe i druge. Nećemo prezati od toga da zatvaramo objekte i izdajemo riješenja o zabrani rada”, kaže Emko Rizvanović, direktor Kantonalne inspekcije.

Inspektori su od početka pandemije izdali ukupno 658 rješenja o samoizolaciji.