Podjela humanitarnih paketa na području OMS Goražde

U okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost kojeg provodi Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini danas su podjeljeni paketi humanitarne pomoći na području djelovanja Odbora za međureligijsku saradnju Goražde.
Paketi sa prehrambenim i higijenskim namirnicama podjeljeni građanima Goražda i Novog Goražda koji su u stanju potrebe. Podjela paketa je svojevrsni odgovor na stanje potrebe izazvane aktuelnim prilikama nastalim uslijed širenja koronavirusa.
”Prepoznali smo da je velika potreba ljudi na terenu, s obzirom da nas je sve zatekla ova situacija sa COVID-19. Mislim da je ljudima potrebno da se pokaže solidarnost, povjerenje i odgovornost jednih prema drugima, a na nama i vjerskim službenicima je da to i pokažemo.“  kaže Helena Martinović, izvršna tajnica u Međureligijskom vijeću. Ona ističe i kako se kroz ovaj projekat ujedinjujemo u svojim različitostima i kako se na ovaj način vraća  nada ljudima u Bosni i Hercegovini i ukazuje na važnost vjerskih službenika u igradnji mira.
Crkve i vjerske zajednice, svaku u svom domenu djelovanja, od početka daju značajan doprinos prevenciji širenja virusa i ublažavanju nastalih posljedica. Ovaj put čine to okupljene u okviru Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini.
Pakete su korisnicima uručili protojerej Mihailo Andrić i Dženan-ef. Imamović, članovi Odbora za međureligijsku saradnju Goražde, a distribuciji su učestvovali i aktivisti Odbora.
Govoreći o ovoj aktivnosti, Dženan-ef. Imamović kaže: ”Ova je aktivnost, iako svojim obimom ne tako velika, za nas veoma značajna jer upućuje na potrebu iskazivanja solidarnosti i zajedništva. Njom se pokazuje volja i opredjeljenost crkava i vjerskih zajednica da zajedno, u oviru svojih mogućnosti i sa svojim brojnim prijateljskim i partnerskim organizacijama, sarađuju u ovim posebno izazovnim vremenima s ciljem pružanja pomoći onima koji su u potrebi.”
Podsjetimo, PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV).
(OMS Goražde)