Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH sa 80 najnovijih digitalnih naslova dopunila fond Narodne biblioteke u Goraždu

Predstavnci Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH posjetili su Narodnu biblioteku u Goraždu čiji fond su obogatili sa  80 najnovijih  digitalnih naslova. Sve su u formatu prilagođenom za ovu čitalačku publiku kao i djelo “Šta znači vid”  autorice Hatidže Demirovski koje je danas toplo preporučeno svima jer je dostupno i u uobčajenom formatu.

“Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH popunjava knjižni fond u isturenim odjeljenjima, a redovno u takvim aktivnostima obogatimo i fond Narodne biblioteke u Goraždu, riječ je o digitalnim izdanjima knjiga na CD-u  koji se snima u posebnom formatu. Slijepim licima knjiga je jedini prozor u svijet i njima je naša biblioteka najdraža institucija, mnogi nam kažu da svoj smisao života vežu za biblioteku i mi se trudimo da im to približimo. Imamo 29.576  bibliotečkih jedinica  za 1.344 slijepa lica na prostoru BIH, ali I širom svijeta jer naših korisnika ima svuda. Osim toga mi smo jedina biblioteka u svijetu  koja nema ni članarinu niti zakasninu”, kaže Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH.

Pored ovih naslova bilbioteci je danas donirano i 20 knjiga “Šta znači vid”  autorice Hatidže Demirovski, koja nije dočekala ovo izdanje, a koje je  na  petom internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici promovirao direktor sarajevske osnovne škole na Aneksu Omer Begović.

“Ova knjiga  na pozitivan I kvalitetan način predstavlja osobe sa slabim vidom, vrlo je optimistična I dijelom autobiografska jer je slijepa književnica bila  puna života I energije I toplo je preporučujem svima  a posebno mlađima koji imaju neke poteškoće jer je puna snažnih poruka”, kaže  Omer Begović.

Knjiga je slijepim licima jedini prozor u svijet a biblioteka za slijepa i slabovidna lica najdraža institucija u državi i često izjavljuju da za nju  vežu smisao svog života. Ova biblioteka i njeni partneri kao što je Narodna biblioteka u Goraždu, naglasili su danas, i dalje će nastojati da im olakša pristup knjigama. U ovom trenutku raspolažu sa gotovo 30 hiljada bibliotečkih jedinica koje koriste 1344 osobe širom svijeta po jedinstvenoj cijeni, tačnije besplatno po čemu je ova institucija takođe jedinstvena.