Predsjednik Udruženja penzionera Goražde, Suljo Bekan, o usklađivanju penzija u ovoj, te najavljenom povećanju minimalne penzije u narednoj godini: „Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani“

Penzioneri očekuju najavljeno usklađivanje penzija u septembru. Riječ je o povećanju od 2,8 posto koje će biti retroaktivno isplaćeno. Osim na tu odluku federalne Vlade u goraždanskom udruženju penzionera osvrnuli su se i na eventualno vanredno usklađivanje i rast penzija u narednoj godini te podršku kantonalne vlade koja se penzionerima dodjeljuje putem javnog poziva.

Usklađivanje penzija je izdejstvovano iako je bilo problema potvrdio je danas predsjednik goraždanskog udruženja te pozdravio odluku Federalne Vlade prema kojoj će u uvećanu septembarsku penziju ići i retroaktivna isplatu tog uvećanja sve od januara ove godine. A što se tiče vanrednog uvećanja penzija na kojem su insistirali okolnosti su mnogo drugačije kažu u udruženju.

 

“Garancije koje imamo od Vlade nakon što se prešlo na trezorsko poslovanje su čvrste i u tom i  u pogledu povećanaj minimalne penzije naredne godine”  ističe Suljo Bekan, predsjednik udruženja.

Penzionerima teče i isplata podrške po javnom pozivu koje je raspisala kantonalna Vlada. No Bekan tvrdi da je ovom aktivnošću izazvan nered te je uputio pismo nezadovoljstva  jer su mnogi ostali uskraćeni za taj novac kak otvrdi iz banalnih razloga.

Udruženje provodi i druge redovne aktivnsoti kako bi svom čalnstvu olakšalo penzionerske dane.