Treći AJB DOC Film Festival održava se od 11. do 15. septembra

Iz Al Jazeere Balkans su potvrdili da će se treće izdanje AJB DOC Film Festivala održati od 11. do 15. septembra 2020. u Sarajevu u prilagođenom formatu.

U uslovima svjetske pandemije mnoga kulturna dešavanja pa i festivali su otkazani ili je njihovo održavanje pomjereno, a takva sudbina nije zaobišla ni domaća međunarodna filmska, dokumentarna i muzička dešavanja. U takvom ozračju mnogi organizatori odlučuju se na preseljenje organiziranog programa u virtuelne uslove, pa tako publika ne biva uskraćena za kulturne aktivnosti.

Direktor AJB DOC Film Festivala, Edhem Fočo za Fenu je potvrdio da će se treće izdanje ovog festivala, planirano za 11 – 15. septembra u Sarajevu ipak održati u prilagođenom formatu.

-Svjesni smo činjenice da je autorima dokumentarnih filmova vrlo važno da kontinuirano rade i proizvode, ali i da svoje radove imaju gdje plasirati. Iako mi nemamo finansijski interes od same organizacije, autore stavljamo u prvi plan i u skladu s društvenim angažmanom naše kompanije Al Jazeere Balkans, odlučili smo u smanjenom i prilagođenom izdanju održati AJB DOC. Ukazat ćemo na važne i ozbiljne teme koje su aktuelne u svijetu dokumentarnog filma te našoj vjernoj publici prikazati najboljih 18 ostvaranja, od čega je sedam lokalnih i regionalnih filmova. Sretni smo jer interesovanje za AJB DOC raste iz godine u godinu i posjećenost je sve veća. Zato ćemo se prilagođavati mjerama i situaciji, ali nastavljamo raditi, kaže Fočo.

Kao i prethodnih godina u Takmičarskoj selekciji bit će prikazani dokumentarni filmovi namjenjeni televizijskom emitovanju, u selekciji Last Minute Cinema dugometražni dokumentarci, a „AJB Prikazuje“ okupit će najbolje dokumentarce regionalne produkcije. Uskoro će i zvanično biti predstavljen i program ovogodišnjeg AJB DOC Film Festivala.

Tema vodilja Trećeg AJB DOC Film Festivala je „Voyage“ odnosno putovanje koje se prožima ovogodišnjim pričama dokumentarnih filmova, ali i stvarnošću kojom smo okruženi, onemogućeno fizički putovati i ograničeni postavljenim granicama, a istovremeno udubljeni svako u svoje lično putovanje u potrazi sa smislom i snagom.

Pored projekcija, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, bit će organizovan i trening „Produkcija dokumentarnih filmova mobilnim telefonom“ za student akademija scenskih umjetnosti i filmskih akademija, producente, novinare i kreativce. Trening vodi Adnen Chaouachi, tuniški novinar i TV-producent te dugogodišnji saradnik Al Jazeera Media Institutea, a prijave se vrše putem oficijelne festivalske web-stranice ajbdoc.ba

Trodnevni trening bit će održan virtuelno putem Zoom aplikacije s ograničenim brojem direktnih učesnika te dodatnim brojem posmatrača.

Svim učesnicima na treningu bit će dodijeljeni certifikati o učešću Al Jazeera Media Institutea.

Osim toga, svi odabrani učesnici imat će rok mjesec dana od završetka treninga za razradu vlastite ideje za snimanje dokumentarnog filma mobilnim telefonom. Po isteku ovog perioda voditelj treninga i predstavnici Organizatora odabrat će najbolju ideju za realizaciju i dodijeliti novčanu nagradu u iznosu od 1500 eura, Samsung Note 20 Ultra mobilni telefon te mentorsku podršku u procesu snimanja. Snimljeni dokumentarni film dobit će i mogućnost prikazivanja na narednom izdanju AJB DOC Film Festivala.

Federalna novinska agencija i ove godine medijski podržava AJB DOC Film Festival. Za dosadašnju podršku organizatori su Feni pred ovogodišnji festival uručili prigodnu zahvalnicu.

 

Fena