Nakon dva mjeseca BPK bez pozitivnih na koronavirus, nestabilna situacija u staračkom domu

Nakon puna dva mjeseca Bosanskopodrinjski kanton danas je bez pozitivnih na koronavirusa, međutim situacija je i dalje nestabilna, a posebno teško stanje je u Domu za stara i iznemogla lica Goražde.

 

“Od 30 uzoraka koje smo jučer poslali na analizu svi su negativni na koronavirus, danas međutim imamo nova testiranja i već smo poslali 42 uzorka, a moguće je da će biti još testiranja tokom dana. I dalje je veoma nestabilna situacija, a najteže je u Domu za stara i iznemogla lica. Do sada su četiri osobe preminule, a zaražena su 24 štićenika i tri uposlenika. Sedam pacijenata je sa upalom pluća, a troje imaju težu upalu, imali su jučer posjetu infektologa i pulmologa, oni su odredili terapije. Prati se stanje uglavnom i nadamo se najboljem. Na klinici Podhrastovi u Sarajevu smješteno je pet osoba iz Goražda”, kaže dr.Medina Bičo, direktorica Zavod aza javno zdravstvo BPK Goražde.

 

Anes Begović, direktor Doma za stara i iznemogla lica ističe da je zdravstveno stanje korisnika stabilno.

 

“Svi su stabilno. Imaju 24 sata nadzor ljekara. Troje je smješteno Podhrastovima i oni su stabilno. Retestirano je 14 negativnih korisnika i potvrdilo se da su negativni, epidemiolog će napraviti plan testiranja pozitivnih u narednom period”, kaže Begović.

 

Nakon što su zbog teške situacije u Domu za stara i iznemogla lica Vlada BPK Goražde i Krizni štab naložili stalni zdravstveni nadzor u ovoj ustanovi, pored timova Kantonalne bolnice i Doma zdravlja Goražde, zdravstveni nadzor korisnika obavljaju infektolog i pulmolg koji su obezbjeđeni iz drugih kantona, također je na raspolaganju pokretni mobili rendgen aparat.

 

Prim dr. Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde ocjenjuje da je sutuacija veoma teška jer je riječ o starijim osobama koje imaju hronična i udružena oboljenja.

 

“Veoma je teška situacija u domu, mi smo po naredbi vlade formirali tim ljekara pri bolnici koji će 24 sata zajedno sa domom zdravlja biti prisutan u domu. Od 8 ujutro do 20 sati osoblje Doma zdravlja, a Kantonalna bolnica od 20 do 8 ujutro. Želimo pomoći da se štićenici osjećaju sigurno. Teške su prognoze jer imamo osobe sa hroničnim oboljenjima”, kaže prim dr. Kamenica.

 

Trenutno je na području BPK Goražde 78 osoba zaraženo, od početka pandemije 137 je oporavljenih, dok se u izolaciji nalazi 230 osoba. Iz Zavoda za javno zdravstvo još jednom su pozvali sve građane da se i dalje pridržavaju svih preporuka i naredbi nadležnih institucija kako bi se spriječilo širenje korona virusa na području BPK Goražde.