Muhamed Ramović (NBL) ponovo je kandidat za gradonačelnika Goražda.

“Razlozi moje kandidature u ovim teškim vremenima nisu lične prirode.Volja naroda je da ih predstavljam pred teškim zadacima koji nas u budućnosti očekuju, a još značajnije, projektima koje možete vidjeti u mjestima koja su godinama bila zapostavljena. Moje djelovanje usmjereno je prema onome što ja mogu da uradim, a ne prema isticanju onoga što drugi ne mogu. Energiju trošim za rad i unaprijeđenje i sebe i svoje okoline, a ne na sukobljavanje sa onima sa suprotnim stavovima”, izjavio je Ramović.

Dodaje da je ponosan na do sada urađeno, ali i na projekte čija je realizacija u toku.

“Ne možemo se složiti oko svakog pitanja, ali možemo kolektivni interes uvijek staviti ispred interesa pojedinca i ne dopustiti da ucjene i prijetnje postanu jezik kojim govorimo. Smatram da je Goražde sredina koja ne može da se razvija na krajnostima i isključivosti. Moramo uvažavati potrebu za jednakim ili barem približno jednakim razvojem grada i sela, moramo uvažavati činjenicu da raspolažemo ograničenim sredstvima, te da ono što ulazi u sastav budžeta nije ni blizu dovoljno za ispunjavanje ni osnovnih potreba naših građana i institucija koje finansiramo. Svaki građanin Goražda mora biti u mogućnosti da s ponosom kaže odakle dolazi, a da to ne utiče na odnos drugih prema njemu. Smisao moga djelovanja jeste obezbjeđivanje jednakih prilika za sve, društva jednakosti i jednakih prava bez obzira na to ko ste i odakle dolazite. To je ono što su i  povratnici u našu zajednicu prepoznali i ponosni smo na odnos koji s njima godinama gradimo i koji će u budućnosti biti još i bolji”, kaže Ramović.

Ističe da su sredstva koja je obezbjedio ličnim zalaganjem za Grad Goražde premašila desetine miliona maraka.

“Ali je činjenica da to često prođe neopaženo. Kada su sredstva obezbijeđena, obično se stvara osjećaj da je to moralo biti tako i da su nam ona uvijek pripadala. Međutim, stvarnost je drugačija, a godine građenja prijateljstava i mog upornog zalaganja za Goražde to i dokazuju. Najviše medijske pažnje dobijaju slučajevi koji za cilj imaju destabilizaciju stanja i omalovažavanje svega onoga što zaslužuje da bude u centru pažnje. Problemi sa kojima se susrećemo u radu i koji su sastavni dio života, nekome su poligon za ispoljavanje političkih ambicija bez konkretnih rješenja”, smatra Ramović.

Ističe kako Goražde ima svoje problem, te da stanje radnika u realnom sektoru ima prostora za poboljšanje.

“Kada radimo na promociji Goražda u cilju privlačenja novih investicija, i uspijemo u tome da se o Goraždu govori kao o mjestu u koje je poželjno ulagati, pojedinci naše Goražde i njegove građane ismijavaju često i izmišljajući i preuveličavajući probleme koji su dio života i sa kojima se svaka lokalna zajednica susreće. U stanju krize izazvane pandemijom koronavirusa, naši napori moraju biti još veći, a iskustvo i dosadašnji rad najveći saveznici u poduzimanju odlučnih koraka da nastavimo borbu za svako radno mjesto, ali i u zaštiti postojećih radnih mjesta koja su generatori razvoja svakoga društva. Prihvatiti se takvog zadatka izuzetna je hrabrost i poduhvat u koji se sa svojim saradnicima, ja smijem upustiti. Svaka značajna kriza i nepogoda koja nas je pogodila u prethodnom periodu dokaz je da znamo i možemo odgovoriti svakom izazovu”,naglasio je Ramović.

Ističe kako je razgovor sa građanima i rješavanje njihovih problema dio svakoga njegovog dana.

“Mnogi od njih sugerisali su mi da je moja energija potrebna našem gradu, te da za njegove građane mogu dati još mnogo. Na raspolaganju sam svim građanima 24 sata. Nikada ničiji zahtjev nije ostao u ladici. Ako nisam uspio, to je zato što određene stvari nisu bile moguće, a ishod nikada nije zavisio od toga ko se obratio za pomoć. Bez obzira na sve poteškoće, borba za ovaj grad i moje sugrađane dio je mene i bespoštedno ću raditi u cilju realizacije započetih i novih projekata i aktivnosti u interesu svih građana”, ističe Ramović.