Potpisan protokol o saradnji KS-a i BPK-a, uskoro zajednička sjednica kantonalnih vlada

Potpisan je protokol o saradnji između Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona. Do kraja septembra bi trebala biti održana zajednička sjednica vlada ova dva kantona.

Kako je saopćeno, premijer KS-a Mario Nenadić i premijerka BPK-a Aida Obuća potpisali su danas Protokol o saradnji ova dva kantona. Premijer Nenadić je istakao kako se sličan protokol već godinama potpisuje sa ovim kantonom te kako je današnjim potpisivanjem on obnovljen.

“U pitanju je nastavak dobre saradnje. Naša veza su naši ljudi, naša veza su naši narodi, privredni interesi, interesi u oblasti zdravstva u ovoj novoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom. Naši odnosi mogu biti još bolji, naše veze mogu biti i stabilnije, možemo pomoći jedni drugima”, naglasio je Nenadić.

Dodao je da se danas analiziralo i koja je to pomoć i saradnja poduzeta u prethodnim godinama, a bilo je razgovora o projektima koje se mogu dodatno unaprijediti te u kratkom roku analizirati, a sve u interesu građana oba kantona.

“Ti projekti dolaze iz oblasti privrede, zaštite okoliša, turizma, zdravstva, pravosuđa. Njih danas nismo konkretizirali, jer je ovaj današnji susret bio protokolarni na kojem smo se dogovorili za naš sljedeći zajednički korak, a to je zajednička sjednica naših vlada koja bi se trebala desiti do kraja sljedećeg mjeseca”, najavio je premijer Nenadić.

Premijerka Obuća je u svoje, ali u ime svih stanovnika BPK-a, nakon potpisivanja iskazala zahvalnost premijeru Nenadiću, predsjedavajućem Skupštine KS-a Mirzi Čeliku i ministru finansija KS-a Jasminu Halebiću.

Iskazala je nadu za budućom plodonosnom saradnjom između ova dva kantona te istakla značaj podrške koju Kantonu Sarajevo pruža BPK-a.

“U pitanju su uglavnom projekti koji su početi ove godine, a dolaze iz različitih oblasti iz zdravstva, socijale, boračkih pitanja, ali i privrede, koja je naravno najzanimljivija u ovim teškim vremenima pandemije koronavirusa, a koji će se još konkretizirati na našoj zajedničkoj sjednici, te ćemo o svemu blagovremeno obavijestiti javnost”, kazala je premijerka Obuća.

Potpisivanjem ovog protokola također je potcrtan značaj privrednog, ekonomskog, kulturnog i drugog povezivanja Bosansko-podrinjskog kantona i Kantona Sarajevo.

Ovom prilikom je istaknuto i kako je namjera i da se pokaže odlučnost za razvojem saradnje u različitim oblastima kojim će se doprinijeti društvenom i privrednom razvoju, kao i kreiranju zajedničkih politika ova dva kantona, saopćeno je iz Vlade KS-a.