Izneseno niz kreativnih ideja za dostojno obilježavanje ovog značajnog datuma

Danas je održan prvi radni sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 18. septembra – Dana Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražde na kojem su obavljene konsultacije te razmijenjene ideje u vezi sa ovogodišnjim programom obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u novijoj historiji našeg kantona i Grada Goražde s obzirom na okolnosti izazvane pandemijom virusa COVID-19.

Izneseno je niz ideja o organizaciji zanimljivih sadržaja koji će biti uvršteni u program obilježavanja.

Unijet ćemo neke novine koje dosad nisu bile. Istaknula bih prijedlog Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport da se po prvi put upriliči kino na otvorenom, takozvano „Drive-in Cinema“, nešto što se dešava u 2020.godini, a što je praćeno ovom novonastalom situacijom vezano za pandemiju virusa COVID-19. Zatim, predviđene su i kreativne radionice za djecu, rok koncerti, promocija knjiga i ono što mi se jako svidjelo jeste ideja boračkih udruženja koju će oni realizirati, a to je da se napravi jedna maršuta, planinarski memorijalni pohod tragom operacije „Krug“, operacije koje prethodila operacijama za prvo oslobođenje Goražda 18.septembra 1992.godine.

Dakle, ovo je prvi sastanak i do finalnog utvrđivanja programa ćemo imati još više tih informacija, ali ono što me raduje jeste da smo ovaj put pokazali malo više kreativnosti kada su u pitanju sadržaji za obilježavanje 18. septembra, uz neizostavni historijski čas koji će se održati u svim osnonvim i srednjim školama gdje bi se ukazalo na značaj ovog datuma.Ovaj put smo se potrudili da osmislimo neke sadržaje koji će biti primjereni ovako značajnom datumu, a imajući u vidu ograničavajuću okolnost zbog pandemije virusa COVID-19“- kazala je nakon sastanka premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Organizacioni odbor uputio je poziv svim zainteresovanim za obilježavanje ovog datuma da svoje prijedloge dostave do petka, 4.septembra, a konačan program obilježavanja Dana BPK i Grada Goražde utvrdit će se na slijedećom sastanku Odbora zakazanom za početak naredne sedmice.

www.bpkg.gov.ba