Stavljena u funkciju podstanica Splavište

Obzirom na česte probleme sa vodosnabdijevanjem zbog pucanja cijevi potisnog cjevovoda Vitkovići – Goražde, a kako je procijenjeno, zbog dotrajalosti i neadekvatnih cijevi koje su ugrađene prilikom posljeratne realizacije ovoga projekta, Gradska uprava Grada Goražda је poduzela aktivnosti na rješavanju ovog problema tako što je naručena izrada projekta kako bi se pristupilo rekonstrukciji potisnog cjevovoda, a zatim i raspisao Javni poziv za izvođenje radova čime bi se riješio ovaj gorući problem za stanovnike Grada Goražda. Poduzete su i aktivnosti uspostave podstanice u naselju Splavište koja je puštena u rad kako bi se rasteretio pomenuti cjevovod.

Govoreći o projektu prilikom današnje posjete podstanici Splavište gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije je istakao – ”Gradsko vijeće Grada Goražda donijelo je Odluku o namjeni i korištenju sredstava iz Saudijskog fonda za razvoj kojom su određeni najprioritetniji projekti za finansiranje. U tom trenutku nismo imali probleme sa primarnim vodovodom, već smo imali probleme na sekundarnoj mreži i zbog toga smo sredstva Saudijskog kredita, između ostalog, uložili u projekat zamjene 14 kilometara cijevi sekundarne mreže, gdje smo imali velike gubitke i probleme, što se realizacijom projekta pokazalo opravdanim. Završavajući četiri faze projekta zamjene sekundarne mreže počeo se javljati problem na primarnom vodu i mi smo krenuli sa rješavanjem i tog problema. Zaista čestitam JKP 6. mart i svim uposlenicima na stavljanju u funkciju podstanice Splavište kako bi se rasteretio cjevovod i već je manje problema u vodosnabdijevanju. U međuvremenu je i Javni poziv za izvođenje radova raspisan i on se zatvara naredne sedmice i mi ćemo sa Vladom BPK-a Goražde i sa 140.000,00 KM koje smo dobili od Vlade FBiH uložiti ukupno oko 500.000,00 KM u zamjenu potisnog cjevovoda od Vitkovića do mosta u naselju Baćci.

Želim da kažem da mi radimo i na rješavanju problema vodosnabdijevanja naselja Gornje Bare, gdje se projekat vrijedan oko 280.000,00 KM ovih dana završava i svakako da su nam veliki problemi u naseljima Budići i Osanica što ćemo u narednom periodu riješiti, kao i Gornji Obarak i Vinariće. Imamo i problem sa naseljem Dubište gdje se napajanje vrši iz Čajniča za što smo jučer održali sastanak na kojem smo dogovorili da ćemo u narednom periodu učiniti sve što je moguće da se zajedničkim naporima Goražda, Čajniča i Novog Goražda riješi ovaj problem.”

Iz JKP 6. mart naglašavaju da je ovo projekat budućnosti što je u izjavi za medije i rekao direktor Sadik Silajdžić – ”Obzirom da ovaj sistem vodosnabdijevanja nije mogao više funkcionisati zbog potisnog cjevovoda i same njegove dužine, došao sam na ideju da tražim njegovo rješenje još prije tri godine i evo upravo smo tu zamisao realizovali ovom podstanicom. Ovom prilikom zahvaljujem svojim saradnicima i radnicima, jer se ovo ne bi moglo realizovati da nije bilo njih. Mi smo vršili pripreme od prije tri godine, tako što smo prvo na mostu u Baćcima, tačnije lijevim trotoarom i saobraćajnicom do firme Bekto Precisa zamijenili cijevi i taj cjevovod smo sada spojili sa potisnim cjevovodom Splavište. Također smo uradili sa mosta desnom stranom spojni cjevovod do ove podstanice ukupne dužine 250 metara i evo sad smo pustili taj sistem i dislocirali smo pumpe visokog pritiska iz Vitkovića na Splavište, tako da je ovaj cjevovod od Vitkovića rasterećen i sada je pritisak 2 bara u tom cjevovodu i neće biti pucanja, mada se moraju izmijeniti cijevi jer su oštećene i gubimo vodu. Ovo je projekat budućnosti i želim da kažem da smo imali maksimalnu podršku Gradonačelnika za ovaj projekat i zaista želim da mu se zahvalim ovom prilikom.”

 

grad Goražde