Udruženje Biser organizuje šetnju za ozdravljenje, registracija počela

Goraždansko udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser” počelo je sa registracijom za Šetnju/trku za ozdravljenje koju će simbolično organizirati u Goraždu s obzirom da tradicionalna “Šetnja za ozdravljenje” u Sarajevu neće biti organizirana zbog pandemije koronavirusa. Ističu kako ne žele prekinuti tradiciju, već se prilagoditi epidemiološkoj situaciji i pronaći nove načine da pojačaju svijest građana o potrebi prevencije u borbi protiv karcinoma.

“Tradicionalna akcija posvećena jačanju svijesti u borbi protiv karcinoma dojke neće biti održana u Sarajevu, ali smo mi odlučili da krajem septembra održimo ovaj događaj i provedemo registraciju koja podrazumjeva i simboličnu novčanu podršku oboljelima od karcinoma. I druga udruženja iz mreže će slično napraviti u svojim lokalnim zajednicama. 25,26 i 27. septembra organizovat ćemo simbolične šetnje sa po tri učesnika koji će proći kroz grad. Registracija je počela i svi koji žele da se registruju mogu to uraditi online ili u udruženju svakim radnim danom od 11 do 13 sati u ovom mjesecu”, kaže Mersiha Pecikoza, predsjednica Udruženja Biser.

Epidemiološka situacija je uticala na rad svih udruženja koja okupljaju osobe oboljele od karcinoma, ali nisu odustali od aktivnosti na jačanju svijesti u borbi protiv karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja, tako da je ovo uvod za druge aktivnosti “Bisera” koje će se nastaviti u oktobru.

” Vjerovatno neće biti organiziran ni dan ružičaste vrpce kao što je to do sada bilo, međutim udruženje će biti na usluzi građanima, moći će doći po edukativni materijal, imamo druge načine da dođemo do njih. Pokušat ćemo sa gradskim vlastima da u oktobru i Most ispod mosta osvjetlimo u roze boji te na taj način podstaknemo građane na redovne preglede. Nemamo podatke o broju novooboljelih od karcinoma, ali je nažalost u ovoj godini urađen i manji broj pregleda, ultrazvučnih.  Mamograf nam ne radi od januara, pacijenti moraju ići u Sarajevo na preglede, tako da se nadamo da će Vlada i Zavod pokušati obezbjediti sredstva za nabavku mamografa koji je neohodan za otkrivanje karcinoma dojke”, kaže Pecikoza.