Utvrđen Program obilježavanja 18.septembra, Dana oslobođenja, Dana BPK i Grada Goražde

Odbor za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina na sastanku održanom danas utvrdio je konačan program obilježavanja 18. septembra, Dana oslobođenja – Dana BPK i Grada Goražda i uputio ga prema Vladi BPK Goražde.

18.septembar, Dan oslobođenja-Dan BPK i Grada Goražde, jedan od najznačajnijih datuma novije historije u ovom dijelu BiH, obilježit će se od 12. do 22.septembra nizom sadržaja, a jedna od novina u ovogodišnjem obilježavanju je organizacija pohoda rutama kojim su prolazili oslobodioci Goražda na početku agresije na našu domovinu.

Pohod pod nazivom „Tragom oslobodilaca“ bit će upriličen u organizacji Bošnjačko planinarskog društva „Goražde-Maglić“, a kretat će se od sela Dražmilo do naselja Podhranjen, dakle rutom kojom su se kretale jedinice koje su krenule u prvo oslobođanje Goražda 18. septembra 1992.godine.

Zbog poštivanja epidemioloških mjera broj učesnika pohoda je ograničen na 50 ljudi. Prije polaska ispred Gradske Dvorane „Mirsad Hurić“ u Goražde odakle je obezbijeđen prijevoz do sela Dražmilo, bit će upriličeno polaganje cvijeća na spomenik ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992-1995.godina. Učesnici pohoda kreću se rutom od sela Dražmilo prema Hranjenu, gdje će historijski čas održati neko od direktnih učesnika i sudionika tih dana iz 1992.godine, a nakon toga pohod se nastavlja do naselja Podhranjen“- ističe ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović.

Prema riječima gradonačelnika Grada Goražde Muhameda Ramovića, na sjednici Gradskog vijeća koja će biti održana sutra vijećnici će se izjašnjavati o Odluci za dodjelu javnih priznanja.

„Uz bogate sadržaje koje smo planirali, gledat ćemo da ispoštujemo sve one epidemiološke mjere koje su na snazi, jer to je najbitnije i najvažnije u svemu ovom, ali nismo izostavili niti jedan sadržaj koji su bili ranije, a imamo i novih. Drago mi je ćemo imati promociju knjige našeg sugrađanina prof.dr.Izeta Bijedića pod nazivom „Savremene političkogeografske karakteristike Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražde“ koja će se održati 17.septembra u Maloj sali Centra za kulturu Goražde“-riječi su gradonačelnika Grada Goražde Muhameda Ramovića.

Predsjednica Organizacionog odbora, premijerka BPK Aida Obuća navodi i neke od novina u obilježavanju ovog značajnog datuma kao i one tradicionalne sadržaje koji si neizostavni dio ove manifestacije.

„Novina koja je ove godine uvedena jeste „Drive-in kino“ koje će biti upriličeno na platou ispred tržnog centra „Bingo“, razne promocije knjiga i sadržaji za omladinu, kao i neizostavni sadržaji koji su obilježavali 18. septembar, a to su SIGO igre i memorijalni turniri u znak sjećanja na naše istaknute sugrađane koji su dali život za BPK i Grad Goražde. Ovim putem željela bih pozvati sve stanovnike BPK i Grada Goražde da u skladu sa naredbama o poštivanju epidemioloških mjera posjete ove sadržaje, kako bi i na taj način dali značaj ovom veoma značajnom događaju“- kazala je nakon sastanka premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

 

www.bpkg.gov.ba