Američkom umjetniku Joe Saccu titula počasnog građanina Goražda

Gradsko vijeće Goražde odlučilo je da titulu počasnog građanina Grada Goražda dodjeli Joe Saccu, autoru stripa “Zaštićena zona Goražde: Rat u istočnoj Bosni 1992-95”.

Priznanje će Saccu biti dodijeljeno na ceremoniji obilježavanja 18. septembra, Dana grada i BPK Goražde, inače dana prvog oslobođenja grada na Drini.

Još nije poznato da li će Sacco prisustvovati ceremoniji dodjele priznanja, no odluka Gradskog vijeća da jedno ovakvo priznanje ode u ruke čovjeku koji je grad Goražde na specifičan način opisao u najtežim vremenima rata, naišla je na odobravanje najvećeg dijela građana koji se oglašavaju i na društvenim mrežama.

“Nadam se da će Joe uskoro biti gost našeg grada, a do tada vam preporučujem da čitate njegova djela. Koristim priliku da se zahvalim svim vijećnicima koji su svojim potpisima podržali ovu građansku inicijativu, kao i onima koji su danas glasali za dodjelu ovog priznanja”, ističe Edo Kanlić, jedan od inicijatora da se titula počasnog građanina dodjeli Joe Saccu.

Ideju da se Saccu dodjeli nagrada inicirali su Alma Mirvić, Edo Kanlić i Delila Klovo-Kajić kao i pet gradskih vijećnika koji su podnijeli prijedlog da se ove godine titula počasnog građanina Grada Goražde dodijeli američkom umjetniku koji je napisao remek djelo “Zaštićena zona Goražde”.

“Joe Sacco je sa nama u Goraždu čekao potpisivanje Dejtonskog sporazuma i radovao se “demobilizaciji”, toj čuvenoj, apstraktnoj, dugo čekanoj demobilizaciji. Miru. Nacrtao je knjigu – strip koja je jedinstvena historijska razglednica ratnih godina u Istočnoj Bosni i treba da se izučava i obrađuje u školama. Zahvaljujemo se vijećnicima Gradskog vijeća Grada Goražde Aldijani Smailhodžić, Rasimu Ligati, Mehu Delju, Damiru Subašiću i posebno Jasminu Bešliji koji su stavili potpis na našu inicijativu kada smo ih pitali. Takođe, hvala i svim vijećnicima koji su podržali prijedlog da Joe Sacco, naš ratni sugrađanin, postane naš sugrađanin 20 godina poslije. Ko god želi da pročita knjigu, može je naći u Narodnoj biblioteci Goražde, do izlaska nekog novog bosanskog izdanja”, kaže Delila Klovo-Kajić.

Dodaje kako su ovih dana građani Goražda posebno emotivni zbog škole, pa im preporučuje jedno poglavlje iz stripa “Zaštrićena zona”.

“Svi smo napeti i zato tim povodom postavljam jedno poglavlje iz knjige “Zaštićena zona Goražde”, poglavlje pod nazivom “Šunjalice”. Ko se sjeća tih dana kada smo s nestpljenjem očekivali da dobijemo crne, a ne one žute?…. Ko je imao crne, bio je faca. Pozdravljam sve te face, i ratnu raju što se prepoznavala svugdje i što je cijelu Omladinsku zauzimala. Od štange do Velike šampite”, poručuje Klovo.

Joe Sacco je prvi autor u historiji novinarstva i stripa koji je svoj novinski izvještaj uobličio u crtani roman. Na stranicama stripa Goražde- Zaštićena zona Sacco je opisao svoj četveromjesečni boravak u Goraždu (1995/96).

Priča je ispričana je u formi iscjepkanih epizoda, stilizovanih ispovijesti i priča o bolu, stradanjima i životu ljudi koji su boravili u Goraždu 1992-1995. Goražde. Zaštićena zona je snažan dokument o političkim, kulturološkim i etničkim pitanjima. Strip Goražde- Zaštićena zona prvi put je objavljen 2000. godine na engleskom jeziku.

E.A.