Mirjana Ćuković dobila novi smještaj

Samohrana majka iz Goražda već godinama živi kao podstanar

Mirjana Ćuković, sa svojom kćerkom Adrijanom, neće ostati na ulici, niti, kako je u očaju najavljivala, skakati s mosta u Drinu.

Nakon priče koju smo objavili 27. avgusta, dobila je privremeni, ali mnogo ljepši i udobniji smještaj od onog u kojem je do tada živjela. Samohrana majka iz Goražda već godinama živi kao podstanar, ali pred nerješivim problemom se našla nakon što je sada već bivši stanodavac odlučio da mora napustiti stan za koji joj je Gradska uprava plaćala kiriju.

Dato obećanje

Krajem avgusta Mirjana i njena kćerka nisu imale gdje, ali nakon što smo objavili njenu priču reagirao je gradonačelnik Muhamed Ramović, te obećao nastavak plaćanja stanarine do momenta trajnog stambenog zbrinjavanja ove porodice. Rješenje problema ubrzao je i vlasnik stana u Višegradskoj ulici u Goraždu, koji živi u Sarajevu, pa je nakon što je pročitao njenu ispovijest Mirjani ponudio smještaj.

– U pitanju je jednosoban stan koji je opremljen, tako da svoje stvari nisam morala ni unositi. Smjestili smo se i baš nam je fino. Grad će plaćati kiriju u naredna tri mjeseca, a obećali su da će mi u ta tri mjeseca naći neki smještaj. Sve je ispalo lijepo, izašli su mi baš ususret – kazala nam je Ćuković.

Čistila bi i stubišta

Živjela je u Čajniču, a supruga Esada Špirkovića iz Priboja upoznala je dok je vozio autobus na međugradskim linijama. Odlučili da u Goraždu žive skupa, ali je nakon 14 godina lijepog života Esad obolio i preminuo, a Mirjana ostala sa kćerkom Adrijanom, s kojom živi od 43 marke dječijeg doplatka i oko 60 maraka penzije nakon smrti supruga, obračunate na osnovu staža kojeg je Esad imao.

– Da mi je još naći nekog posla, sve bi drugačije bilo. Radila sam privremeno, kad su bili oni javni radovi i bilo je dobro, mogla sam i drva kupiti. Da mi hoće dati, ja bih čistila i stubišta. Ničega se ne stidim – dodaje Mirjana Ćuković.

 

Avaz