Kako je dočekana “korona u školama”: Nadležni tvrde da nema razloga za zabrinutost

Sa područja Bosansko-podrinjskog kantona jučer je analizirano 36 uzoraka zbog sumnje na koronavirus i svi su bili negativni. Među njima je i osmero učenika odjeljenja u OŠ “Husein ef. Đozo” koji su upućeni u izolaciju nakon što je ustanovljeno da je jedna učenica pozitivna na koronu.

Još 16 učenika ovog odjeljenja bit će testirano u ponedjeljak, izjavila je dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Škole sigurna mjesta

U Kantonalnom ministarstvu obrazovanja i Zavodu za javno zdravstvo ističu da nema razloga za zabrinutost jer su škole spremne za ovakve situacije.

“U školama su poduzete sve higijensko-epidemiološke mjere prema kriznom planu i protokolu kako bi se smanjio prijenos virusa, ali moramo svi biti odgovorni da nam se djeca rizično ne ponašaju van škola, da se smanje porodična okupljanja i da se poštuju mjere na svim rizičnim mjestima gdje djeca treniraju naprimjer, da ne bi imali situaciju da nam se povećava broj zaraženih”, kaže dr.Bičo.

Ističe kako su veći problem za eventualno širenje zaraze mjesta van škola.

“Svima koji imaju simptome, djeci ili članovima njihovih porodica preporučujemo da ne idu u školu ili na posao. Mogu se javiti nama ili nadležnim porodičnim ambulantama. Cilj nam je da se početak nastave održi u školskim klupama, ali zato moramo svi, roditelji, nastavnici i svi u lokalnoj zajednici biti jako odgovorni da bi u tome uspjeli”, kaže dr. Bičo.

U funkciji dječija COVID ambulanta

Olakšavajuća okolnost je i početak rada dječije Covid ambulante u okviru Doma zdravlja koji je obezbjedio poseban prostor za djecu koja imaju simptome respiratornih infekcija.

“Sa dolaskom jeseni, početkom školske godine i očekivanim povećanjem broja respiratornih infekcija očekujemo i veći broj djece koja će zahtjevati zdravstvene usluge. Cijeneći da će u tom slučaju kapaciteti naše Covid ambulante u Višegradskoj ulici biti preopterećeni, a imajući u vidu dobrobit naših najmlađih pacijenata odlučili smo da za svu djecu koja su febrilna, imaju simptome respiratornih infekcija ili su bila u kontaktu sa osobom pozitivnom na Covid-19 otvorimo posebnu ambulantu u našem centralnom objektu”, kaže dr. Edin Čengić, direktor Doma zdravlja Goražde.

Ambulanta ima zaseban ulaz i fizičkim barijerama je odvojena od ostatka objekta, a radit će u istom radnom vremenu kao i ostatak Službe za zdravstvenu zaštitu djece, od ponedjeljka do petka od osam do 16 sati, dok će van tog vremena zdravstvena zaštita djece biti organizovana po dosadašnjem principu.

U BPK Goražde trenutno je šest aktivno zaraženih osoba, dvije osobe su na klinici Podhrastovi, u izolaciji je ukupno 14 osoba dok se 219 osoba oporavilo od koronavirusa od početka pandemije. Među oporavljenima je i veliki broj korisnika Doma za stara i iznemogla lica u Goraždu koji je prije izvjesnog vremena bio žarište virusa.