Ahmetu Sejdiću Goražde dodjeljuje priznanje “Štit kantona”

Skupština BPK Goražde na današnjem zasjedanju je na prijedlog Odbora za javna priznanja donijela odluku da javno priznanje “Štit kantona” koje se dodjeljuje uz godišnjicu oslobođenja Goražda, 18.septembra, ove godine ode u ruke Ahmetu Sejdiću, bivšem komandantu Prve slavne višegradske brigade i heroju odbrane Goražda.

Podsjetimo da je Sejdića u februaru ove godine Apelaciono vijeće SUD-a BiH pravosnažno oslobodlilo svih optužbi u procesu koji je protiv njega vodilo Tužilaštvo BIH za zločine počinjene na području Goražda i Rudog u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine. Suđenje je Sejdiću trajalo pune četiri godine od maja 2020.

Da se goraždanskom heroju odbrane dodjeli “Štit kantona” odboru je predložila Koordinacija boračkih udruženja, a bit će mu uručen na svečanoj akademiji povodom Dana grada i BPK Goražde, 18.septembra.

Za zasluge u odbrani Goražda “Štit kantona” prošle godine je dodjeljen Abduselamu Sijerčiću – Pelamu, bivšem ratno komandantu, a ranijih godina, posthumno dobitniku najvećeg ratnog priznanja značke “Zlatni ljiljan” Mehu Drljeviću Dedu, te legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću.

Pored Sejdića, ovogodišnja javna priznanja BPK Goražde bit će dodijeljena bivšem muftiji goraždanskom Hamedu ef. Efendiću i to titula počasnog građanina BPK Goražde dok će plaketa kantona biti dodjeljena dr.Asimu Prutini, potvrđeno je danas na sjednici Skupštine BPK Goražde.