Ovaj duel, koji su Zmajevi izborili kroz Ligu nacija, trebao je biti odigran 26. marta, ali je odgođen zbog koronavirusa, koji je tada bukvalno zaustavio svijet, pa tako i sport.

Kako sada stoje stvari, odnosno po posljednjim informacijama iz Evropske fudbalske federacije (UEFA) koronavirus će spriječiti da navijači početkom narednog mjeseca budu na tribinama stadiona Bilino polje i da podrže Zmajeve.

Trenutno, prema odluci kriznog štaba Federacije BiH, još je na snazi zabrana okupljanja na otvorenom za više od 100 osoba. Čak i ako se ova odluka promijeni (najavljen je povratak navijača na tribine bh. stadiona u utakmicama PLBiH), male su šanse da će UEFA promijeniti odluku o prisustvu publike.

A, kao što je poznato, UEFA je još ranije odlučila da će se sve utakmice baraža, kao i klupske kvalifkacije za Ligu prvaka i Evropsku ligu igrati bez publike.

Uz to, kako je potvrđeno za Faktor, saglasnost za prisustvo publike na stadionu morao bi dati i protivnik, a teško je očekivati da bi Sjeverna Irska dala pristanak za to.

Nadu da bi se nešto moglo promijeniti do početka narednog mjeseca, kod navijača Zmajeva budi odluka UEFA-e, koja je dozvolila da 24. septembra na utakmici Superkupa između Bayerna i Seville na stadionu u Budimpešti bude prisutno 30 posto publike od ukupnog kapaciteta stadiona.

Međutim, naš izvor tvrdi da Superkup i baraž za EURO 2021, nemaju mnogo dodirnih tačaka i da su male šanse da UEFA promijeni raniju odluku.

Finale baraža za EURO na rasporedu je 12. novembra, a u slučaju pobjede Zmajevi bi tada na Bilinom polju ugostili boljeg iz duela Slovačka – Republika Irska. I tada bez publike, kako sada stoje stvari. Ali, ko zna šta se može promijeniti već sutra. Koronavirus nas je proteklih mjeseci naučio da ništa nije nemoguće.