Filmovi “Valentin, sin Evrope” i “Dream team babe” zaključit će Treći AJB DOC

U prethodna četiri dana na festivalu je prikazano 16 dokumentarnih filmova koji su publici dostupni putem oficijelne festivalske stranice potpuno besplatno.

Posljednjeg dana Trećeg AJB DOC Film Festivala bit će prikazani filmovi Valentin, sin Evrope Antonija Martina i Dream team babe Lejle Zvizdić, čijim će prikazivanjem festival biti zatvoren.

Film “Valentin, sin Evrope” priča je o Valentinu koji je veliki dio svog života proveo na ulicama Rumunije, sve dok ga, kada mu je bilo 14 godina, usvojio par iz Belgije i spasio iz siromaštva i pakla droge. Nekoliko godina kasnije na YouTubeu je slučajno pronašao dokumentarni film u kojem je prepoznao sebe dok je bio dijete. Stupio je u kontakt s rediteljem i zamolio ga da dođe kako bi mu ispričao ostatak svoje priče.

Taj susret probudit će stare Valentinove demone. Iako je postao Evropljanin, potpuno drugačiji u odnosu na siroče kakvo je bio, i dalje se mora boriti s najmračnijim dijelovima svog karaktera. Ta introspekcija postaje još teža zbog toga što sa zaručnicom čeka dijete i živi u velikoj neizvjesnosti. Film će biti prikazan u sklopu Takmičarskog programa u 18 sati.

Filmom “Dream team babe” Lejla Zvizdić donosi priču o najstarijem ženskom bendu u Bosni i Hercegovini i šire. Bend ima šest članica, baka koje zajedno imaju 450 godina. Sve su udovice, osim jedne. Privlače publiku nevjerovatnom energijom, radošću i veseljem. Izvode i čuvaju od zaborava tradicionalne narodne pjesme, među kojima su ganga i bećarac, a pored toga pišu zanimljive i duhovite stihove o aktuelnim dešavanjima u društvu. Film će biti prikazan u sklopu programa AJB Prikazuje u 19:30 sati.
klix