Završen AJB DOC trening “Kako snimiti dokumentarac mobilnim telefonom”

Ne treba vam skupa oprema da biste ljudima prenijeli priče, kaže istaknuti tuniski novinar i voditelj treninga Adnen Chaouachi.

Uz projekcije AJB DOC Film Festivala, koji se održava  od 11. do 15. septembra u prilagođenom formatu, održan je trening “Snimanje dokumentarnih filmova mobilnim telefonom”.

Trening pod vodstvom AdnenaChaouachija, tuniskog novinara i TV-producenta te dugogodišnjeg saradnika Al Jazeera Media Institutea, koji je obučio stotine novinara na temu Mobilno novinarstvo i novi mediji, trajao je tri dana, a održan je  virtuelno putem Zoom aplikacije s ograničenim brojem direktnih učesnika te dodatnim brojem posmatrača.

Ovaj treningosmišljen je kako bi studentima filmskih akademija, mladim novinarima i producentima dao pregled načina na koji se mogu baviti sadržajem koristeći mobilni telefon pri snimanju dokumentarnog filma.

“Najvažnija lekcija koju su učesnici ovog treninga naučili je da im nije potrebna skupa oprema da bi ljudima prenijeli priče. Potreban je samo mobilni telefon. To je demokratizacija produkcije. Mobilni telefoni su jeftini i dostupni, samo budite kreativni”, ističe trener Adnen Chaouachi.

Paraskevi Karageorgu iz Bugarske nije krila sreću zbog prilike da učestvuje na ovom treningu i uči od autora svjetskog glasa.

“Zaista je fascinantno vidjeti da, ukoliko imate znanje, možete napraviti velike stvari sa uređajem kojeg svi nosimo u džepu. Bilo je predivno sjedočiti ogromnoj količini kreativnosti koja je nastala u tako kratkom periodu. Želim da se zahvalim mentorima koji su nas bodrili i pomogli nam ne samo da kreiramo nešto novo, već da napustimo svoju komfor zonu i napravimo sjajne stvari. Iskreno, jedva čekam nastavak”, kaže Karageorgu.

Emina Kovačević iz Sarajeva ističe kako su radionice bile izuzetno kvalitetno organizirane te dodaje kako joj je ovo iskustvo bilo veoma značajno kao fenomen “nova normalnosti”.

“U vremenu u kojem su filmske produkcije otežane, mi, polaznici radionice, uspješno smo snimili niz vježbi, okrunjenih finalnim kratkim dokumentarcIma. Vjerujem da smo svi jednako ponosni, kako sami na sebe, tako i jedni na druge. Uživala sam u dinamici i intenzitetu ovog programa i iskreno mi je žao što je taj dio procesa gotov. Imala sam priliku upoznati divne ljude koji gaje jednaku strast i entuzijazam prema dokumentarnom filmu i radujem se mogućnosti daljnje saradnje sa njima”, kaže Kovačević.

Svi učesnici imaju rok mjesec dana od završetka treninga za razradu vlastite ideje za snimanje dokumentarnog filma mobilnim telefonom. Po isteku ovog perioda voditelj treninga i predstavnici Organizatora odabrat će najbolju ideju za realizaciju i dodijeliti novčanu nagradu u iznosu od 1500 eura, Samsung Note 20 Ultra mobilni telefon te mentorsku podršku u procesu snimanja.

Snimljeni dokumentarni film dobit će i mogućnost prikazivanja na narednom izdanju AJB DOC Film Festivala.

Ovogodišnji trening bio je usmjeren na praktični rad polaznika, čemu će se pridavati sve više pažnje na narednim izdanjima edukacija koje se organizuju uz festival, saopćili su organizatori.

Trening je organizovao Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe.