Na Gradskom stadionu u Goraždu simbolično obilježene SIGO igre

Tradicionalno, jedan od sadržaja obilježavanja Dana oslobođenja, Dana BPK i Grada Goražde su sportske igre u znak sjećanja na SIGO-Sportske igre Goraždanskog okruga.

Sportska natjecanja učenika su izostala ove godine zbog epidemije COVID-a 19, ali ne i podsjećanje na SIGO igre.

Uz podršku Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u organizaciji Aktiva nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja i Udruženja pedagoga sporta BPK Goražde, danas su se na Gradskom stadionu u Goraždu sa natpisima gradova, učesnika SIGO igara, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, simbolično postrojili učenici Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ iz Goražda.

Kantonalni i gradski zvaničnici, ministar za boračka pitanja Edin Aganović i pomoćnik gradonačelnika za društvene djelatnosti Sanid Zirak, u svojim obraćanjima ukazali su na značaj ovih sportskih igara koje su se, uprkos ratnim dešavanjima, u sportskom i neizmjerno velikom patriotskom i prkosnom duhu, održavali u opkoljenom gradu.

„Vodili smo računa o bezbjednosti učenika te su ove godine izostala sportska takmičenja, ali željeli smo da se simbolično podsjetimo na ove igre, koje su simbol sportskog, i iznad svega nepobjedivog duha naših branilaca zahvaljujući kojima je ovaj grad ostao jedini slobodan grad na Drini. Naša je obaveza da generacijama koje dolaze i učenicima koji su se ovdje okupili prenesemo kulturu sjećanja na ove igre i sve što se dešavalo u sudbonosnim danima odbrane“-kazao je ministar za boračka pitanja Edin Aganović.

Sportske igre Goraždanskog okruga (SIGO) prvi put održane su u organizaciji Sportskog društva Goražde 1993.godine a u nekoliko sportskih disciplina takmičili su se borci, sportistkinje i sportisti iz Goražda, Foče, Rudog, Višegrada, Rogatice i Čajniča. Ove igre predstavljale su jedinstvenu sportsku manifestaciju tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

bpkg.gov.ba