Upriličen “Prvi ženski bazar“

U okviru obilježavanja 18. septembra, Dana oslobođenja i Dana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, ispred JU „Centar za kulturu“ u Goraždu upriličen je danas „Prvi ženski bazar“.

Bazar su upriličili Udruženje „Sehara“ i OVA brend, a njegovo održavanje uz prezentaciju i prodaju proizvoda iz kućne radinosti ima za cilj osnaživanje žena i promociju ženskog aktivizma. Podršku održavanju dala je i Vlada BPK Goražde, a Bazar je posjetila i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća sa ministricom za pravosuđe, upravu i radne odnose Natašom Danojlić i ministricom unutrašnjih poslova Nizamom Rišljanin kao i gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović.

Zbog poštivanja svih epidemioloških mjera koje imaju za cilj spriječavanje širenja virusa COVID-19 organizatori ističu da je prvi ženski bazar u Goraždu organizovan u nešto manjem obimu, ali da će u narednim godinama zasigurno ponuditi mnogo više prostora za druge aktivistice.

Prema riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuće, Vlada BPK Goražde će i u narednom periodu podržavati aktivnosti udruženja žena kako bi njihovi proizvodi našli put do mnogih adresa širom svijeta, i osnažili mnoge da naprave korak više i realizuju vlastite ideje.

„Samim činom uvrštavanja u Program obilježavanja 18. septembra Dana oslobođenja i Dana BPK i Grada Goražde, dato je na značaju održavanju ovog bazara, prije svega što želimo podržati sve aktivnosti koje provode udruženja žena na području našeg kantona. Smatramo da je ovo dobra prilika da se promoviše ženski aktivizam i način na koji se žena može aktivirati i samim tim doprinijeti razvoju svoje društvene zajednice“-ovom prilikom kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

 

www.bpkg.gov.ba