Sarajevo u idiličnoj situaciji dočekuje Budućnost i sanja grupnu fazu Evropske lige

Ekipa trenera Vinka Marinovića meč protiv Budućnosti dočekat će u fantastičnoj atmosferi nakon sjajnog početka sezone u Premijer ligi BiH, kako zbog dobrih rezultata, tako i zbog efikasne napadačke igre kao najjačim adutom ekipe, pa se navijači ovog kluba s razlogom nadaju da njihovi izabranici mogu izboriti plasman u play-off i ključni meč protiv škotskog Celtica, ili latvijske Rige ukoliko se desi novo iznenađenje, za plasman u grupnu fazu. Realna šansa se stvorila, i Bordo tim je, kao dvostruki uzastopni prvak naše države, spreman iskoristiti je i ispisati historiju bh. nogometa.
Koliko su dobro otvorili sezonu, govori podatak da je Sarajevo trenutno lider Premijer lige BiH s 20 osvojenih bodova, pet više od Borca i Željezničara koji su na diobi drugog mjesta sa 15 bodova, a oni su do te prednosti stigli nakon “samo” odigranih osam kola. Bordo tim je ujedno i jedini tim u našoj državi koji u novoj sezoni još uvijek nije doživio poraz, pa su i ove godine s razlogom prvi favoriti da opet osvoje šampionski pehar.

Bordo tim je u ovoj sezoni odigrao ukupno 10 zvaničnih utakmica, osam u Premijer ligi BiH i dvije u evropskim takmičenjima, a jedini poraz doživjeli su u meču 2. pretkola Lige prvaka gdje su u Bjelorusiji izgubili od Dynamo Bresta gdje su izgubili rezultatom 2:1. Ranije su, u okviru Lige prvaka, eliminisali velškog prvaka, ekipu Connah's Quay Nomadsa, pobjedom na gostujućem terenu rezultatom 2:0. Bio je to ujedno meč na kojem je Sarajevo pokazalo da prvak BiH, iako to statistika ne govori, ne spada u grupu “najlošijih” evropskih ekipa.

Posljednji prvak Bosne i Hercegovine koji je pobijedio u dvomeču jednog pretkola Lige prvaka bila je Modriča u sezoni 2008/2009., što nije format u kojem se ova sezona igra, a to najbolje govori koliko su naši prvaci ranije loše igrali u Ligi prvaka, odnosno koliko je za Sarajevo bilo bitno da prođe u 2. pretkolo. Tamo su, također prepuni samopouzdanja i svjesni kvaliteta koji posjeduju, nakon velike sudijske krađe izgubili od Dynama i ispali iz takmičenja. S obzirom na to da su nedvojbeno pokradeni, utisak je tim jači. Ipak, priliku za popravni imat će večeras u Zenici gdje će tražiti pobjedu i plasman u play-off za grupnu fazu Evropske lige, gdje je, zbog svega pomenutog, sve moguće.

Sarajevo meč protiv Budućnosti, iz već nabrojanih razloga, ali i zbog činjenice da Pejović i Adukor imaju pravo nastupa, dočekuje u izuzetno idiličnoj situaciji, noseći epitet apsolutnog najjačeg tima u državi, a posebno zbog sjajne forme koju su od početka sezone do danas podigli na jedan puno viši nivo. Jedini, ali ne i bezazlen problem koji Marinović ima leži u činjenici da ne može računati na povrijeđene Miličevića, Mustedanagića i Jukića, igrača čiji bi kvaliteti svakako puno pomogli u onom što slijedi.

“Trebat će nam maksimalna koncentracija i sigurno je da će sitni detalji odlučiti utakmicu. Siguran sam da će to moji momci sutra dobro uraditi s obzirom da u njih imam maksimalno povjerenje”, kazao je Marinović na zvaničnoj konferenciji za medije.

Prvi put kada je Sarajevo igralo u play-offu za plasman u grupnu fazu Evropske lige bilo je 2009. godine kada je igralo protiv Cluja. Ranije u tom takmičenju izbacili su Spartak Trnavu i Helsingborg, da bi 2014. godine izbacili Haugesund i Atromitosa, nakon čega su ispali od Borussije M'gladbach.

Što se tiče ekipe Budućnosti, oni su prošle sezone ubjedljivo postali prvaci Crne Gore, a sezonu su nakon 31 odigranog kola završili sa 73 osvojena boda, 18 više od Sutjeske koja je završila na drugom mjestu. Oni su ostvarili 23 pobjede, četiri remija i četiri poraza, a gol-razlika na kraju im je bila 63:26.

Oni su do trećeg pretkola Evropske lige stigli nakon što su doživjeli poraz od Ludogoretsa na svom terenu rezultatom 3:1 u 1. pretkolu Lige prvaka, da bi u 2. pretkolu Evropske lige senzacionalno bili bolji od Astane u gostima rezultatom 1:0. U dosadašnjem toku prvenstva u Prvoj ligi Crne Gore ostvarili su učinak od dvije pobjede i dva poraza.

Susret između FK Sarajevo i FK Budućnost igra se večeras na stadionu Bilino Polje s početkom u 20 sati.

klix.ba