Goraždanin godinama čuvao narukvicu iz željeznog doba pa je donirao muzeju

Zavičajni muzej u Goraždu u posjedu je vrlo vrijednih artefakata, a pronalazač predmeta koji datiraju iz željeznog doba srećom je čovjek koji je znao prepoznati njihovu vrijednost iako ih je pronašao u vrlo teškim ratnim okolnostima.

Mustafa Krajišnik je donio vrijedne predmete koje je tokom rata pronašao na lokaciji Vranovina dok je kopao tranše. U pitanju su jedna narukvica s prebačenim krajevima iz starijeg željeznog doba i jedna dvopetljasta fibula, vjerovatno iz istog perioda.

“Pretpostavljamo da je riječ o ženskom grobu iz razorenog tumula i onda su nalazi pronađeni prilikom kopanja”, kaže Admir Džemidžić, kustos Zavičajnog muzeja u Goraždu.

Pronađena narukvica je kod uposlenika Zavičajnog muzeja izazvala pravo ushićenje jer je riječ o predmetu koji, što zbog starosti, što zbog lokaliteta na kojem je pronađen, pomjera dosadašnje spoznaje o prošlosti ovog područja. Iako će studiozno posmatranje tek dati prave odgovore, neki se već naziru. Ovaj zanimljiv nalaz ukazuje na općepoznate stvari o ženama, da su od davnina imale istančan ukus za lijepo i raskošno te samim tim da su na ovim prostorima postojali majstori koji su izrađivali ovaj i sličan nakit.

“Ti nalazi nam govore da su i žene iz tog vremena znale za lijepo, voljele nakit i da se uljepšavaju. Govore nam također da su u ono vrijeme živjeli dobri majstori koji su radili dobar nakit. Ova narukvica je ukrašena ornamentiranim motivima i punktirana tako da nam je to bila dobra informacija da približno odredimo starost ovih predmeta pa pretpostavljamo da je to period osmog i sedmog stoljeća prije nove ere. Ipak, to će tek potvrditi detaljna istraživanja”, pojašnjava Džemidžić.

Prolasci se, ističe Džemidžić mogu pripisati glasinačkoj kulturi koja je u željezno doba bila svojstvena za romanijsku regiju.

Uz narukvicu je pronađen i drugi predmet, fibula, kako je njen stručni naziv, što je preteča današnje bašlije ili ziherice. Riječ je o prvim predmetima iz tog perioda koji se danas nalaze u goraždanskom muzeju.

“Bilo je i ranijih nalaza, primjerice Milica Kosorić je 70-ih godina prošlog stoljeća radila na tome, ali svi ti nalazi su završili ili u Sarajevu ili u Tuzli tako da je ovo prvi nalaz ove vrste koji je završio u Zavičajnom muzeju u Goraždu i zato smo duboko zahvalni našem sugrađaninu koji je odlučio da ih pokloni muzeju, a pozivamo i druge, ukoliko naiđu na slične ili iste predmete, da ih doniraju”, kaže Džemidžić.