Počinje gradnja 24 stambene jedinice za socijalno ugrožene i raseljene osobe sa područja grada Goražda

U ulici Salih bega Kuljuha danas je u prisustvu brojnih zvaničnika i gostiju organizovano svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju zgrade socijalnog stanovanja.

Riječ je o projektu izgradnje zgrade u okviru Projekta CEB II ”Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja”. Izvođač radova je firma GP Drina Goražde, dok će izgradnjom zgrade biti obezbijeđene 24 stambene jedinice za socijalno ugrožene i raseljene porodice sa područja našeg Grada.

U okviru Projekta CEB II, na području Federacije BiH planirana je realizacija ukupno 49 podprojekata u 29 gradova/općina, u kojim će biti izgrađeno ili sanirano 1.450 stambenih jedinica za 4.350 korisnika iz kategorije raseljenih ili osoba u stanju socijalne potrebe. Kreditno zaduženje Federacije BiH iznosi gotovo 80 miliona KM. Ukupna vrijednost projekta za BiH je gotovo 120 miliona KM, koji se finansira kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe, a vodeća institucija projekta je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, dok ga provode resorna entitetska ministarstva, kantonalna ministarstva/uprave, općinske i gradske vlasti.

 

Na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u okviru Projekta CEB II realizira se ukupno devet podprojekata, od čega u Gradu Goraždu sedam  i po jedan u općinama Pale u FBiH i Foča FBiH. Planirana je sanacija i izgradnja ukupno 218 stambenih  jedinica ukupne vrijednosti 8,5 miliona Eura, od čega je kreditno zaduženje pet miliona Eura, a ostatak sredstava učešće gradova/općina.

 

O važnosti izgradnje zgrade u ulici Salih bega Kuljuha, te da je Gradska uprava osigurala parcelu, potrebnu dokumentaciju i komunalne priključke za izgradnju pomenute zgrade govorio je gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije – ”Na području BPK-a Goražde u okviru Projekta CEB II odobreno je oko 17 milona KM i evo ide implementacija. Mi smo do sada gradnjom zgrada uspjeli zatvoriti nekoliko kolektivnih centara, a imamo još četiri koja moramo zatvoriti. Gradnjom ove zgrade biće zatvoren ovaj kolektivni centar u ulici Salih bega Kuljuha i možemo vidjeti u kakvim su uslovima živjeli naši sugrađani u ovim barakama. Uskoro očekujemo i početak gradnje tri nove zgrade koje su planirane na Splavištu, zatim dvije u naselju Rasadnik i u te će zgrade biti useljene osobe iz kolektivnih cenatara Balkan 1 i Belvedere. Uz ova četiri projekta imamo još i dva projekta, a to su rješavanje potkrovnih stanova u Titovoj ulici i Balkan 2, zatim imamo gradnju još jedne zgrade u Rasadniku i rješavanje zgrade Doma za stara i iznemogla lica.”

U ime vodeće institucije ovog projekta današnjoj svečanosti prisustvovao je ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Miloš Lučić koji je prilikom izjave za medije istakao – ”Ovo je važan dan za porodice koje će konačno riješiti svoj krov nad glavom. U pitanju je izgradnja zgrade za 24 porodice koja se implementira u okviru Projekta CEB II – zatvaranje kolktivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja koji se finansira kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe. Što se tiče ovog projekta cilj nam je da zatvorimo sve kolektivne centre u BiH i nadam se da ćemo to uspjeti do 2022. godine.”

Da je projekat značajan i za korisnike naglasio je Muhamed Terović – ”U ovom kolektivnom centru sam živio 25 godina i gradnja ove zgrade znači mi mnogo, jer sam u ovim barakama dugo živio koje su bile od špera, a sada ćemo dobiti zidanu zgradu.”