Problem s prevozom učenika, resorni ministar tvrdi za sve je kriva politika

Nakon što je Vlada BPK Goražde stavila van snage odluku po kojoj se sredstva za prijevoz učenika direktno uplaćuju roditeljima koji samostalno organizuju prijevoz, praktično od sutra, učenici i njihovi roditelji, ponovo se nalaze u istom problemu.

Ovo je bila jedna od glavnih tema sastanka resornog ministra Armana Bešlije sa direktorima osnovnih i srednjih škola kojima je naloženo da oni iznađu rješenje prijevoza svojih učenika. Nema ga ni na pomolu, a aktiv direktora će svoj zaključak uputiti prema vladi.

“Stav direktora je da će sazvati aktive i donijeti svoje zaključke, oni smatraju da u ovoj situaciji vlada treba da nađe način rješenje za prijevoz učenika. Ovo je jedan od problema koji je aktuelan i koji se razvlači duže vrijeme, a trebao je biti rješen i na nivou vlade već davno, ali poništenjima tendera i zbog manjka političke volje i snage da se riješi ovaj problem to je dovelo do pat pozicije gdje od sutra nemamo organizovan prijevoz učenika. Škole će ponuditi zaključke i ministarstvo će zajedno sa školama uputiti na vladu prijedlog da se nađe rješenje”, izjavio je Bešlija.

Jedino rješenje je, tvrdi Bešlija, raspisivanje ponovnog tendera za odabir najpovoljnijeg prijevoznika.

“Do tada, sreća u nesreći je što smo uredili zakonsku oblast obrazovanja i osnovnog i srednjeg što se tiče online nastave. Dali smo mogućnost, da ukoliko dodje do problema da dijete zbog korone ili drugih razloga ne može u školu, prati online nastavu. To nije rješenje, ali opet kažem nema političke volje i politika je kriva što smo došli u situaciju da se lobiraju određeni prevoznici i stavljaju u pitanje cjelo funkcionisanje obrazovnog sistema. Kad vidim koliko se sredstava izdvaja ja bih osnovao javno preduzeće i prevozio učenike i ne bi nikakvih problema bilo, ali za iskorake u ovom kantonu nema mjesta, sve se svelo na sitne lične interese”, tvrdi Bešlija.

Mišljenja je da pojedinačno organizovanje prijevoza učenika po školama nije ni praktično ni moguće, o čemu će se svakako izjasniti i direktori škola.

Učenici su do danas koristili redovne linije javnog prijevoza, uz direktnu naknadu troškova međutim suspenzijom ove odluke upitno je kako će se sve odvijati.

“Škole imaju određene mehanizme da na određenim relacijama nađu sredstva da pokriju troškove, ali sve što se tiče većih sredstava teško da će se moći jer imamo neke stvari koje nisu ni meni jasne, da idemo u neki model gdje će tri srednje škole raspisivati liniju za Praču, gdje svaka škola ima po tri, četiri učenika i tri različita autobusa bi trebala ići po te učenike. To su neke nelogičnosti i bojim se da se kanton baca u trošak, a da ne tražimo konkretna rješenja već odugovlačimo sve probleme koji su se naslagali godinama prije nas. Ukoliko nam je stalo da pružamo osnovne usluge našoj djeci, onda nam trebaju biti u fokusu. Meni je žao i ja sam isfrustriran jer sve smo trebali rješiti prije početka škole, ali jedan ministar jedno pitanje političke volje ne može sam rješavati”, kaže Bešlija.