U Goraždu borba između raje i papaka:Mladi napravili, a pojedinci zapalili klupe u Ljetnom kinu

Iako je tek nedavno uređeno zahvaljujući mladima iz Volonterskog servisa i učenicima Srednje stručne škole “Džemal Bjedić” uz pomoć organizacije WorldVision, uposlenici goraždanskog Centra za kulturu zatekli su zapaljene klupe u Ljetnom kinu, te gomile smeća od proteklog vikenda.

Samo nekoliko večeri prije na sceni ljetnog kina članovi Udruženja dramskih umjetnosti Altteatra odigrali su predstavu “Hoćemo ‘l VIŠE” koja oslikava probleme mladih današnjice, razbija stereotipe svakodnevnice i bukvalno poziva na promjenu postojećeg “iskvarenog sistema”.

Poruke koje su se čule tada, od onih da je potrebno pokrenuti mlade ljude da smognu snage i i mjenjaju stvari nabolje, očito nisu doprle do svijesti pojedinaca, koji su zapalili i oštetili tek postavljene klupe, a iza sebe ostavili gomile smeća i praznih pivskih flaša.

“Uvijek se vodila borba između raje i papaka. Ne znam kako nazvati ove osobe koje su to učinile. Ovo nije poraz, ovo ovo nije ni jedna izgubljena bitka, ovo je samo jedan primljeni gol, ako bi ovo gledali kao neku utakmicu između raje i papaka. Prije sedam dana smo postavili 21 novu klupu u ljetno kino Centra za kulturu u cilju da se ljetno kino koristi u svrhu onoga za šta je namijenjeno. Ovo je odgovor papaka na to. Mi nećemo stati, ne mogu oni uništiti koliko mi možemo napraviti. Nadam se da će institucije uraditi svoj posao i da ovo neće proći nekažnjeno. Ljetno kino se nalazi 70 metara od Policijske stanice, nadamo se da ce pripadnici MUP-a obilaziti ljetno kino i zaštititi javno dobro. Mi nastavljamo dalje, u planu imamo projekcije dugometražnih crtanih filmova za naše najmlađe koje će početi krajem ove sedmice i trajati pet dana”, kaže Denis Ćulov, iz Volonterskog servisa mladih.

Dodaje da je želja većine mladih ljuudi da se ovajk prostor oživi i ima svoju svrhu, te da se otvori mogućnost za nove društvene i kulturtne događaje u gradu na Drini.