Avdo iz Foče na optuženičkoj klupi zbog kršenja izolacije

Iako mu je bila određena mjera Avdu Muslimovića policajac zatekao kako šeta pored magistralne ceste M 20

Općinski sud u Goraždu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Bosansko podrinjskog kantona protiv Avde Muslimovića (60), po zanimanju drvni tehničar iz Foče FBiH zbog krivičnog djela „nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije“, te je time prema dostupnim podacima postao prva osoba iz FBiH protiv koje je potvrđena optužnica zbog nepoštivanja mjera.

Optuženi se tereti da nije postupio po Rješenjima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove BPK, a kojim se stavlja pod zdravstveni nadzor koji podrazumijeva zabranu kretanja van prostora u kojem živi. Rješenja su se odnosila na period od 14. jula do momenta ozdravljenja odnosno 10. avgusta 2020. godine, a optuženi je 7.avgusta 2020. godine od strane policijskog službenika viđen i kontrolisan pored magistralnog puta M20 u naselju Njuhe Opština Foča.

Iz dokaza prikupljenih u toku istrage koju su proveli pripadnici MUP-a BPK Goražde, Uprava policije pod nadzorom dežurnog tužioca, te ostalih predloženih dokaza proizilazi osnovana sumnja da je optuženi počinjenio krivično djelo, jer za vrijeme epidemije nije postupio po odlukama donesenim na osnovu propisa nadležnog organa kojim se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje epidemije.

 

Avaz