Roditelji iz Ustikoline traže rješenje za djecu koja nemaju prijevoz do škole

Roditelji iz Ustikoline traže rješenje za djecu koja nemaju prijevoz do školeRoditelji djece u Ustikolini nezadovoljni

Roditelji djece koja vozare do svojih škola iz Ustikoline traže da se pod hitno riješi pitanje prijevoza i zaustavi diskriminacija djece iz ruralnih sredina.

Tvrde kako je situacija u koju su dovedeni ekonomski neizdrživa, te poručuju nadležnima da će, ukoliko se hitno ovaj problem ne riješi, sami tražiti sredstva i mogućnosti da svojoj djeci omoguće prijevoz do škole.

“Plaćam ženi koja mi dijete dovozi i odvozi iz Jabuke dovde, svaki dan djetetu moram dati 6,5 KM za kartu, a otkud mi kad smo sve troje na birou, i ja i muž i sin. Valja preživjeti od 29 KM mjesečno. Išla direktoru u školu, kaže da će poslati dopis Ministarstvu. Skoro išla, kažu da niko nije ni poslao ni dopis ni ništa”, ogorčena je Ramiza Salkić.

Šerif Halilović živi u Foči u RS-u, a da bi djetetu obezbjedio prijevoz do škole u Goraždu i užinu potrebno mu je minimalno 18 KM svakog dana.

“Ja živim u Foči u RS-u, svako jutro dovozim dijete u Ustikolinu i šaljem autobusom za Goražde, ona plaća 4,5 KM u jednom i 4,5 KM u drugom pravcu.Tu su i prijevoz sa autom i užina, minimalno mi je potrebno 17, 18 KM svakodnevno da bi dijete poslao u školu. Nedogovorno je djecu stavljati u takvu poziciju, mom djetetu se nanosi šteta što se forsira ta online nastava, potrebna mu je socijalizacija i svakodnevne aktivnosti u školi plus nastava. Ja nisam profesor bilo koje struke da bi svom djetetu mogao pomoći”, kategoričan je Halilović.

Roditelji su ogorčeni zbog činjenice da je Vladi BPK Goražde, kako tvrde, u fokusu pitanje izbora autoprevoznika, a ne problem u kojem se nalaze djeca i roditelji.

“Djeca iz ruralnih područja su diskriminisana od Vlade BPK jer su došli na ideju da zbog nekih svojih problema sa prevoznicima obustave prijevoz za naše učenike i da nam ponude opciju online nastave. Mi se tome protivimo jer zašto da naša djeca budu diskriminisana, zašto da naša djeca sjede kod kuće i imaju online nastavu. Bez obzira koliko se profesori trude ta online nastava nije ono što bi trebala da bude, svi smo svjedoci toga. I na kraju krajeva, online nastava je uvedena zbog pandemije, a ne zbog nekog tuđeg prohtjeva, problema ili nekog političkog prepucavanja ili bilo čega. Očito je da autoprevoznici imaju lični sukob koji su prenijeli na vladu, sad vrše neki pritisak na vladu, a ona očito pada pod utjecaj autoprevoznika i to se evo ovako završava na štetu nas sa sela, seljaka, naše ‘seoske djece'”, kaže Narcisa Gluhačević.

Mesud Borović, jedan od roditelja smatra kako je riječ o diskriminaciji djece prema mjestu prebivališta.

“Djeca koja žive blizu škole imaju redovno školovanje, a djeca koja žive na udaljenosti većoj od četiri kilometra nemaju redovno školovanje jer nemaju obezbjeđen prijevoz, zato smatram da je ovo diskriminacija koja je nedopustiva. Žalosno je da su oni koji donose odluke u kantonu primarno pitanje prijevoza učenika postavili kao sporedno pitanje, a izgleda da je primarno pitanje postalo ko će vršiti prijevoz. To je nedopustivo i od toga svega polazi ovaj problem”, kaže Borović.

Poručili su da će zajedno sa djecom protestovati ispred sjedišta kantona ako se ne riješi ovaj problem. Pokrenuli su i online peticiju kojom traže da se što hitnije nađe rješenje i sankcionišu odgovorni.