Problemi oko prijevoza učenika u Goraždu kulminirali, vlast kaže da je pronašla rješenja

Ministar obrazovanja BPK Goražde Arman Bešlija oglasio se povodom problema s prijevozom učenika ističući da je na pomolu konačno rješenje za učenike osnovnih škola.

Konkretna rješenja kada je riječ o prevozu srednjoškolaca na području BPK Goražde tokom dana bi trebali ponuditi školski odbori. Podsjetimo da je proteklih dana kulminiralo nezadovoljstvo roditelja, djece i javnosti općenito zbog problema oko prevoza učenika.

Vlada BPK Goražde donijela je nekoliko odluka koje se tiču prijevoza, između ostalih i da škole putem javnih nabavki osiguraju prijevoz učenika, za što je pripremljena i tenderska procedura.

“Mi imamo kapaciteta da se nosimo s tim i sa direktorima osnovnih škola donijeli smo odluku da oni direktno sklapaju sporazume i koriste sva vlastita prevozna sredstva, danas ćemo riješiti problem što se tiče osnovnih škola. Što se tiče srednjih škola očekujemo odgovore školskih odbora. Zaključkom vlade osnovne i srednje škole su zadužene da provedu konkurenstske postupke, tako da se nadam pozitivnim odgovorima od školskih odbora kako bi odmah krenuli u postupak konkurentske nabavke”, kaže Arman Bešlija, ministar obrazovanja BPK Goražde

Ovaj način praktično osigurava proceduralno kraći put, a ministarstvo je u saradnji sa školama sačinilo i plan korištenja vlastitog kombi prijevoza. Čak i sa pozitivnim ishodom ostaje gorak okus zbog činjenice da se cijeli problem prelamao preko prava djece na što su ukazali i njihovi vršnjaci ali i roditelji.

“Moja konačna inicijativa je kupovina školskih autobusa, kombija, mini busa, jer to je dugoročno rješenje. Ne možemo dozvoliti da bilo koji vanjski faktor i utjecaj blokiraju obrazovni sistem, došli smo u situaciju gdje vi radite i želite da svako dijete ide u školu i onda zbog vanjskih okolnosti i vezanih ruku ne možete da ostvarite taj cilj”, kaže Bešlija.

U Prači su, primjerice, nabavkom školskog kombija osigurali prevoz za sve učenike čime je ukupan trošak prema analizi ministarstva, pokazalo se, duplo manji.Čemu ili kome je onda zakonom uokvirena procedura bila naklonjena? Ko je to trebao davno aktualizirati, šta rade druge poluge demokratskog sistema? Školstvo je samo jedan od primjera na kojem je praktično zakazao.