Asfaltirana dionica povezuje značajan dio BPK Goražde sa lokalnim zajednicama u sastavu BPK Goražde

Svečanim presijecanjem vrpce danas je zvanično otvorena rekonstruisana i modernizovana  dionica Regionalnog putnog pravca  R-448a Osanica-Ilovača-Prača.

Radi se o dionici Jezero-Brzača koja je asfaltirana u dužini od 5.300 metara, a sredstva za realizaciju ovog veoma značajnog infrastrukturnog projekta u iznosu od 485.520 obezbijeđena su u budžetu Direkcije za ceste Ministarstva za privredu BPK Goražde.

U prisustvu zvaničnika kantona, građana mjesnih  zajednica koje gravitiraju na ovom području te brojnih prijatelja i gostiju, vrpcu su presjekli premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  Aida Obuća, ministar za privredu Mensad Arnaut te direktor Direkcije za ceste Memsud Dedović.

Izvođač radova,  goraždanska firma „Okac“ d.o.o. u rekordnom roku kvalitetno je  izvršila  radove.

Uz čestitke građanima ovih mjesnih zajednica, u svom obraćanju premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća kazala je da se sa ovim projektom neće stati te najavila realizaciju još jednog veoma značajnog projekta na ovom regionalnom putnom pravcu.

„U narednim danima u planu Direkcije za ceste Ministarstva za privredu BPK Goražde je i nastavak radova na ovom regionalnom putnom pravcu, dionica Čemerničko vrelo-Zorovići gdje će biti asfaltirano oko tri kilometra puta, širine oko 3,5 metara sa bankinama. Procedura je već okončana, a za realizaciju ovog projekta će biti izdvojeno 291.174KM. Realizacijom ovih projekata želja nam je da građani ovog kantona budu na svojim ognjištima i da rade, te da se vrate u što većem broju kako bi se oživio ovaj dio kantona na način kako je to bilo ranije“-u svom obraćanju kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

S obzirom da na ovom području gravitiraju četiri mjesne zajednice čiji stanovnici svakodnevno koriste ovu putnu komunikaciju i ministar za privredu Mensad Arnaut ukazao je na značaj realizacije ovog projekta.

„ Ova Vlada zaslužuje da bude upisana u historiju kada su u pitanju realizacije infrastrukturnih projekata. Ne samo na ovom području, već uopšte kada su u pitanju ruralna područja, a sve u cilju stvaranja povoljnijeg ambijenta za življenje u tim područjima. Izgradnjom kvalitetnih putnih komunikacija, prema informacijama, dosta građana koji su otišli sa ovih prostora izrazilo je želju da se ponovo vrate na ta područja, a asfaltiranjem ove dionice ovaj kraj će biti uvezan sa ostalim lokalnim zajednicama u kantonu.  Posebno želim naglasiti da je u periodu 1992-1995. godina narod iz cijelog kantona koristio ovu putnu komunikaciju, jer se u blizini nalaze značajne kote za odbranu ovih prostora, te iz tog razloga mogu slobodno reći da je tu odbranjena BiH“-kazao je ministar Arnaut.

bpk.gov.ba