Obavještavamo vas da će Udruženje Donorska mreža BiH i Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH i Kantona Sarajevo, povodom Evropskog mjeseca doniranja organa, postaviti

NFORMATIVNI ŠTAND „I POSLIJE MENE – ŽIVOT“
O VAŽNOSTI DONIRANJA ORGANA NAKON MOŽDANE SMRTI I TRANSPLANTACIJA KOJE SPAŠAVAJU ŽIVOTE
U Goraždu, u petak, 23.10.2020.godine, od 11:00 do 14:00 sati
Ul. Zaima Imamovića, kod pekare „Korzo“
Sva tri udruženja nastoje educirati građane o značaju doniranja organa, oblicima doniranja, činjenicama i kompleksnim procedurama za utvrđivanje moždane smrti i načinima na koje ono spašava živote brojnim sugrađanima u Bosni i Hercegovini, ili ih spašava dijalize, mehaničkih pumpi za srce i mukotrpnog života na ivici.
U petak će građani moći dobiti sve potrebne informacije, potpisati donorske kartice, ali i čuti iskustva pacijenata kojima su transplantacije spasile život.
Doniranje organa, osim među živim srodnicima, moguće je isključivo nakon moždane smrti u jedinici intenzivne njege, i uz pristanak porodice, te je nužno da svako od nas promisli želi li nakon svoje smrti spasiti nekome život ili popraviti njegov kvalitet.
Značajno je istaći da su 16 puta veće šanse za svakoga od nas da nam zatreba neki organ, nego da budemo donori. Također, neophodno je da svi građani znaju da se pri potpisivanju donorske kartice ne daju nikakvi lični niti medicinski podaci te da ne postoje nikakve baze podataka o nosiocima donorskih kartica. Sve tri velike vjerske zajednice u BiH smatraju doniranje činom dobročinstva, a „ko spasi jedan život, kao da je spasio cijeli svijet“
Sve informacije o doniranju moguće je naći na web stranici www.donorskamreza.com ili na našoj fb stranici Donorska mreža BiH gdje su dostupni i video materijali.
Molimo medije da građane blagovremeno informišu o događaju, kako ne bi došlo do zabune da se radi o predizbornoj aktivnosti i da pomognu povećanje svijesti o važnosti doniranja organa.
Također, pozivamo vas i da nam se pridružite u petak i informišete građane.
Na raspolaganju za sve infromacije je gđa Adela Čomić, članica Donorske mreže BiH, putem emaila i telefona: 061 051 235