Sadnice za goraždanski park, akcija mladih volontera

Mladi Goraždani, članovi Volonterskog servisa danas su uzeli učešća u akciji “Let's Do It BIH-posadimo milion sadnica za jedan dan” koja se realizira u 13 bh gradova, pa su u jednom od budućih goraždanskih parkova zasadili ukrasne grmove i cvijeće. Od nekadašnje divlje deponije koju su očistili planiraju napraviti idealan prostor za odmor i rekreaciju.

“U većini gradova radili su pošumljavanje, međutim mi u Goraždu smo odlučlili da u centru grada napravimo jedan park, možemo slobodno reći da je ovdje bila divlja, ilegalna deponija i mi smo to uspjeli iskrčiti, očistiti i dobiti jedan lijepi prostor od 736 kvadrata gdje ćemo napraviti park. Sad smo posadili drveće, ukrasne grmove i cvijeće, a projekat će se implementirati u tri faze, ovo je bila prva u budućnosti nas očekuje dosta posla kako bi ovo adekvatno uredili”, kaže Dženis Ćulov, predsjednik Volonterskog servisa Goražde.

U akciji  koju Let's Do It tim BIH provodi svake godine u cilju povećanja svijesti  građana o važnosti šuma za čovjeka i višestrukoj koristi šuma sade se različite vrste drveća, četinari, voćkarice i ukrasno drveće. Kompletan materijal za sadnju obezbjeđen je posredstvom EU Info centra i delegacije Evropske unije u BIH.

rtvbpk