Dom zdravlja planira otvaranje i druge Covid ambulante

 

Broj zaraženih bio bi i veći kada broj testiranja ne bi bio ograničen, ističe dr. Čengić

S pogoršanjem epidemiološke situacije, koja iz dana u dan postaje sve složenija, sve je veći i pritisak na zaposlene u Domu zdravlja “Isak Samokovlija” u Goraždu. Posebno je na udaru Covid ambulanta u ulici 1. slavne višegradske brigade, u koju se javljaju sve osobe s respiratornim tegobama i gdje se testiraju građani za koje se sumnja da su pozitivni na koronavirus, a koja brine i o onima kod kojih je potvrđena infekcija.

– Svakodnevnim rastom broja zaraženih pacijenata imamo i povećanje broja usluga te ambulante. Primjera radi, u ponedjeljak i utorak u Covid ambulanti je pregledano 288 pacijenata, testirana 102, a 96 pacijenata je u ta dva dana pregledao doktor u kućnim uvjetima. To su pacijenti koji su pozitivni, u izolaciji, ne mogu doći do doktora. I dječija Covid ambulanta je imala 62 pregleda, a 19 djece je testirano – kaže direktor Doma zdravlja Edin Čengić.

Konstantno se kadrovski jača Covid ambulanta u kojoj trenutno rade četiri ljekara. Čengić ističe da se, zbog nepoštivanja epidemioloških mjera, očekuje daljnji rast broja zaraženih, vrlo je moguće pretvaranje još jedne ambulante u Covid ambulantu, najvjerovatnije one u Mujković Polju.

– To će za posljedicu imati da će biti povećan priliv pacijenata u centralni objekt, gdje će biti prebačeni njihovi zdravstveni kartoni. Ograničeni smo na samo 50 testova, koliko dnevno možemo poslati na UKC Sarajevo, tako da nam testovi “leže”, uvijek šaljemo one od prethodnog dana, jer imamo veću potrebu za testiranjima – ističe Čengić.

On dodaje da bi broj zaraženih bio veći kada bi postojala mogućnost da se u jednom danu testiraju sve sumnjive osobe. Iz Doma zdravlja će tražiti od Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK da finansira nabavku brzih antigen testova koji pokazuju prisustvo virusa kod pacijenata koji pokazuju simptome.

Avaz