Nakon ove donacije, sve spremno za otvaranje Hemodijaliznog centra pri Kantonalnoj bolnici Goražde

Katarska humanitarna organizacija ”Qatar Charity” danas je Kantonalnoj bolnici Goražde isporučila vrijednu donaciju za potrebe uspostave hemodijaliznog centra pri ovoj javno- zdravstvenoj ustanovi.

Radi se o dva hemodijalizna aparata u vrijednosti 57.598 KM i reverzibilnoj osmozi čija je vrijednost 129.734 KM, a primopredaji je uz direktoricu Nerminu Kamenica, prisustvovao i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi BPK Goražde Eniz Halilović.

Sa isporukom ove vrijedne donacije, posebno reverzibilne osmoze koja predstavlja srce hemodijaliznog centra, te ranijim donacijama BH „Telecoma”, NLB banke, Kineske ambasade u BiH, a podršku u donacijama aparata dobili smo i od Vakufske direkcije i Grada Sarajevo, što se tiče opreme sve je spremno za uspostavu hemodijaliznog centra, samo se očekuje okončanje građevinskih radova.

Takođe, podršku realizaciji projekta kada je riječ o obuci kadrova pružio je Klinički centar Univerziteta Sarajevo na čelu sa generalnom direktoricom Sebijom Izetbegović.

S obzirom na globalnu pandemiju virusa COVID-19 kako u cijelom svijetu, tako i u našem kantonu, 2020 godina je godina koju nećemo pamtiti po pozitivnim stvarima, ali jedna od pozitivnih svakako je realizacija projekta uspostave hemodijaliznog centra. Današnja isporuka ove vrijedne donacije potvrda je da smo sve bliže okončanju ovog projekta kako bi konačno naši dijalizni pacijenti dobili potrebnu medicinsku uslugu u svom gradu, odnosno kantonu, onakvu kakvu zaslužuju“-ovom prilikom kazao je ministar Halilović.

Prema riječima direktorice JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde Nermine Kamenice, trenutno se raspolaže sa pet hemodijaliznih aparata i uz današnju isporuku donacije sve je spremno za uspostavu hemodijaliznog centra, na što je ponosna s obzirom da se naš kanton suočava sa teškom epidemiološkom situacijom izazvanom pandemijom koronavirusa.

„U ovoj teškoj epidemiološkoj situaciji u kojoj se nalazi naš kanton, zaista sam danas ponosna i drago mi je da nam se realizovala donacija katarske humanitane organizacije za koju smo aplicirali prije dvije godine. Radi se o kvalitetnim aparatima koji će pružiti adekvatnu medicinsku uslugu dijaliznim pacijentima s prostora našeg kantona, koji svakodnevno putuju dvije stotine kilometara u Sarajevo i nazad u ovim teškim uslovima“-riječi su direktorice Kamenica.

 

www.bpkg.gov.ba