UIO BiH / Oduzete cigarete i duhan vrijedni 23.619 KM

Ovlašteni sužbenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine na području Foče privremeno su oduzeli 4.276 paklica cigareta i 7,75 kg duhana, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO. Ukupna tržišna vrijednost akcizne robe koja je bila namijenjena “crnom tržištu” u BiH iznosi 23.619 KM.

Kako je saopćeno iz UIO službenici uprave pojačali su kontrolne aktivnosti širom Bosne i Hercegovine kako se pandemija uzrokovana virusom COVID-19 ne bi dodatno koristila za krijumčarenje roba.

“Na osnovu prikupljenih obavještajnih informacijna službenici Odsjeka za provođenje propisa iz Regionalnog centra Sarajevo izvršili su pretres jednog prodajnog mjesta, stambene jedinice, pratećih objekata i pripadajućih vozila na području Foče. Kontrolom je pronađeno 7,75 kg duhana i 4.276 paklica cigareta stranog porijekla, za koje lice nije posjedovalo dokumentaciju o porijeklu.

Aktivnosti na terenu provedene su po uputama dežurnog tužioca Tužilaštva BiH. Pronađena akcizna roba je privremeno oduzeta, a protiv počinioca biće podneseni izvještaji Tužilaštvu BiH”, stoji u saopćenju iz UIO BiH.

Prilikom izvođenja ove akcije službenici UIO, koristili su opremu, znanje i vještine stečeno kroz dugogodišnji program obuke i opremanja od strane Vlade SAD-a, kroz program EXBS.