Tri smrtna slučaja od posljedica koronavirusa, preminuo jedini goraždanski pulmolog

Iz Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju na sve težu epidemiološku situaciju. U posljednja 24 sata evidentirana su tri smrtna slučaja od posljedica zaraze korona virusom. Bitku sa koronavirusom izgubio je i jedini goraždanski pulmolog prim.dr Ferid Tutić. Preminuo je danas od posljedica koronavirusa na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u 74 godini života, potvrđeno je iz Doma zdravlja Goražde.

Iz Zavoda upozoravaju na obavezno pridržavanje mjera kako bi se spriječilo širenje zaraze.

“Kada se uporedi incidenca u ovoj sedmici sa onom u prethodnoj bilježimo blagi porast broja zaraženih, ali je i dalje riječ o eksponencijalnom rastu. Imamo sve veći broj hospitaliziranih, u kantonalnoj bolnici imamo trenutno sedam pacijenata, na Podhrastovima ukupno 12 sa teškom kliničkom slikom”, kaže dr.Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravsto BPK Goražde

Do sinoć je pod zdravstvenim nadzorom bilo 709 osoba sa područja BPK Goražde, a 24 su se oporavile. Ukupno 257 aktivno zaraženih, 435 oporavljenih. Iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju kako je stanje izuzetno teško, a svakodnevni porast broja oboljelih zabrinjava s obzirom na činjenicu da je zdravstveni sistem u ovom dijelu naše zemlje i kadrovski i materijalno izuzetno limitiran .

“Od ovih brojki obično njih 20 posto razvije srednje tešku do težu kliničku sliku i vrijeme pogoduje ovom širenju kapljičnih infekcija. Mi se još uvijek svi ne pridržavamo mjera, imamo mjesta koja predstavljaju izvor infekcije, nažalost dok se naša svijest ne promjeni mi ćemo zaista svakodnevno bilježiti sve veći broj zaraženih”, kaže dr.Bičo.

Ohrabrujuća vijest je da je izolatorij za smještaj pacijenata potpuno uređen i predat u nadležnost Kantonalne bolnice iz koje su takođe obavijestili da je obezbijeđen i neophodan medicinski kadar.