Donirani električni kreveti za Kantonalnu bolnicu i Dom za stara i iznemogla

Humanitarna organizacija Bošnjaka u Danskoj “Most–bro” osigurala je vrijednu donaciju Kantonalnoj bolnici i Domu za stare i iznemogle osobe u Goraždu. Bolnici je isporučeno 26 bolesničkih kreveta, koji će biti korišteni na njenim odjelima, ali i u izolatoriju opremljenom za zbrinjavanje pacijenata oboljelih od koronavirusa, dok su Domu za stare predata četiri električna kreveta. Akciju je inicirao Goraždanin Aldin Šalaka, koji kaže da se vrijednost donacije procjenjuje na oko 75.000 KM.

– Radi se o krevetima za pacijente sa daljinskim upravljačima, koji su mnogo lakši za korištenje od klasičnih. Želim da se zahvalim Udruženju “Most-bro” i njegovim članovima, našim Bosancima u Danskoj koji ne zaboravljaju Goražde, a posebno predsjedniku Faruku Jakiću i Adisu Rikalu koji su odmah reagirali na moju molbu. Prijevoz ove opreme organizirala je Gradska uprava Goražda – kazao nam je Šalaka.

Humanitarna organizacija Bošnjaka u Danskoj nastala je iz potrebe da se koordiniraju aktivnosti bh dijaspore u ovoj zemlji u akcijama pomoći domovini. Iako je od rata prošlo 25 godina, situacija je u pojedinim dijelovima BiH još uvijek teška, a pogotovo u vrijeme pandemije kada se jasnije uočavaju svi problemi u zdravstvu, ali i drugim oblastima.