Protiv Brane Petkovića podignuta optužnica za ratni zločin na području Goražda

Petković je rođen 1953. godine u Goraždu, a ima državljanstvo Srbije.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, od početka mjeseca maja do kraja jula 1992. godine, u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (OpŠTO) Srpske opštine Goražde, kao nadređena osoba  komandiru RJŠTO Srpske opštine Goražde, kao i komandirima i pripadnicima četa OpŠTO Srpske opštine Goražde, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba i pripremajući se da izvrše krivična djela u okviru oružanog napada na civilno bošnjačko stanovništvo, propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi počinjenje krivičnog djela i kazni počinioce.

Prema navodima optužnice, u okviru oružanog pješadijskog napada na civilno bošnjačko stanovništvo naselja Lozje-Kokino Selo, opština Goražde, 22. maja 1992. godine, među kojim je bio veći broj žena i djece, ubijeno je najmanje 16 osoba bošnjačke nacionalnosti i u toku istog napada zarobljeno 7 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su odvedeni u nepoznatom smjeru i ubijeni, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni 17. marta 1993. godine u masovnoj grobnici u mjestu Šišeta, opština Goražde.

Optuženi Brane Petković se tereti da je propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi počinjenje krivičnih djela – ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka a), b) i c) KZ BiH i to: napade na civilno stanovništvo i naselja, a ti napadi su posljedovali smrću, teškom fizičkom povredom ili teškim narušenjem zdravlja, napade bez izbora cilja kojim se povređuje civilno stanovništvo, ubijanja, namjerno nanošenje snažnog fizičkog ili duševnog bola ili patnje (mučenje) žrtvama i nečovječno postupanje.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 146 svjedoka i dva stručna vještaka te prilaganjem 275 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

klix