Izborni proces se odvija nesmetano u Goraždu

Izborni proces u gradu Goražde odvija se nesmetano, uz poštivanje svih propisa I epidemioloških mjera poduzetnih s ciljem prevencije Covida – 19 – potvrdila je  predsjednica Gradske izborne komisije (GIK) Goražde Amira Borovac.

“ Na centralnom biračkom spisku u Goraždu je 20.840 birača s pravom glasa, a do  11 sati glasalo je 4 131 osoba ili 19,82 posto. Izbori protiču bez ikakvih problema a građani poštuju sve epidemiološke mjere, od obaveznog nošenja maski, fizičke distance I dezinfekcije ruku I do sada nisu zabilježene gužve” – istakla je Borovac.

Dodala je da su sva biračka mjesta, njih 32 za redovno glasanje,  otvorena na vrijeme, a na terenu rade I dva mobilna tima za birače koji su evidentirani kao osobe koje nisu sposobne doći na biračka mjesta te Covid mobilni timovi

“ Tri Covid tima  će omogućiti glasanje onima koji su pozitivni na korona virus i onima koji imaju rješenje o izolaciji, a do sinoć je zahtjeve za glasanje na ovaj način dostavilo 205 lica, što je neočekivan odziv u odnosu na ukupan broj osoba koje se nalaze u izolaciji. Prijatno smo iznenađeni inetersovanjem birača koji žele iskoristiti svoje biračko pravo” – istakla je Borovac.

Iako su u GIK Goražde imali određnih problema sa članovima biračkih odbora koji su jučer i jutros prijavili simptome virusa, ipak su uspjeli pronaći adekvatne zamjene za njih, tako da je i u tom dijelu izbornog procesa osiguran nesmetan rad odbora.