Apel iz Kantonalne bolnice, pridržavajte se mjera

Direktorica Kantonalne bolnice Goražde  prim.dr. Nermina Kamneica upozorila je danas na tešku situaciju u biolnici zbog sve većeg broja pacijenata oboljelih od koronavirusa koji su hospitalizirani u ovoj ustanovi. Dva ljekara kantonalne bolnice i 14 medicinskih sestara trenutno je van stroja, a nastavi li rasti broj zaraženih kojima je potrebno bolničko liječenje bolnica bi se vrlo brzo mogla naći u još težoj situaciji zbog nedostatka potrebnih medikamenata za pacijenete oboljele od koronavirusa.

“Od 23 kreveta koliko je na raspolaganju 18 je već popunjeno pacijenatima sa teškom kliničkom slikom. Jedan pacijent je na kiseoničkoj potpori, zaista je teška i zabrinjavajuća situacija. Sa ovakvim rastom pozitivnih pacijenata mi ćemo doći u još težu situaciju. Apelujemo na stanovništvo da se pridržava svih uputa i mjera jer preko 50 rendgen snimaka pluća naši inžinjeri urade u toku dana, to je zabrinjavajuće. Imamo već dva pozitivna doktora i 14 medicinskih sestara koje su van stroja, plašim se da ćemo doći u situaciju da neće imati ko da nas liječi u ovom slučaju”, upozorava prim.dr Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde

Dodaje da je osim nedostatka kadra prisutna i velika potrošnja lijekova i kiseonika.

“To je već potrošnja koju bi u redovnim okolnostima imali za pola godine. Za sada imamo dovoljno medicinske opreme, ali ako se ovako nastavi potpuno ćemo biti blokirani. Federalni štab je obustavio sve hladne operativne zahvate i specijalističko konsultativne službe rade samo u hitnim slučajevima”, ističe dr.Kamenica.

Direktorica bolnice apeluje na građane da se pridržavaju svih epidemioloških i preventivnih mjera, kako zdravstveni sistem ne bi doživio potpuni kolaps.

Od testiranih 52 osobe, infekcija koornavirusa potvrđena je kod 17 osoba iz BPK Goražde u posljednja 24 sata. U istom periodu oporavilo se 40 osoba pa su trenutno u ovom kantonu 184 osobe oboljele od korona virusa, dok se u izolaciji nalazi 730 lica. Od početka pandemije s područja BPK preminulo je 26 osoba.