Isporučila 50 vizira za potrebe goraždanskog Doma zdravlja i Kantonalne bolnice

Danas je delegacija predvođena ministrom Ministarstva za obrazovanje mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Armanom Bešlijom, uručila Kantonalnoj bolnici Goražde i Domu zdravlja „ Isak Samokovija“ po 25 komada vizira.

Vizire su izradili učenici STŠ “Hasib Hadžović” i SSŠ “Džemal Bijedić”, odnosno partnerske škole u projektu “Stručno obrazovanje u BiH” koji je sufinansiran od strane Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), a realizuje ga GIZ-Njemačko društvo za međunarodnu saradnju.

Uz podršku Njemačkog ministarstva vanjskih poslova, tj. Ambasade Savezne Republike Njemačke kao predstavnika u Bosni i Hercegovini, škole su dobile po dva 3 D štampača i određenu količinu potrošnog materijala. Učenici i nastavnici su napravili vizire i uručili ih Kantonalnoj bolnici i Domu zdravlja u Goraždu. Ovo je aktivnost koja će svakako doprinjeti jačanju kompetencija učenika te naravno pomoći borbi sa pandemijom COVID-19.

“Želim da se zahvalim Ambasadi Savezne Republike Njemačke i GIZ-u na podršci u nabavci ovih štampača. Ovo je samo jedan od načina na koji želimo da škole uključimo u saradnju sa širom lokalnom zajednicom. Na ovaj način podižemo stručne kompetencije naših učenika, utičemo da budu društveno odgovorni i da pomažu jedni drugima.Nadam se da ćemo i u buduće imati podršku partnera na ovakvim i sličnim projektima”, rekao je ministar Arman Bešlija.

Primopredaji vizira prisustvovali su predstavnici Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde, direktor Pedagoškog zavoda Admir Kurtović, kao i direktori srednjih škola, Kantonalne bolnice i Doma zdravlja Goražde.

Riječ je o prvoj isporuci, a kako ističe ministar, osim vizira, obezbijedit će se i unaprijediti sve ono što bude potrebno i iskazano od strane institucija.

Početkom pandemije u martu mi smo već počeli za izradom vizira i nismo imali mogućnosti koliko imamo sada. Zahvaljujući 3D printerima koji smo dobili od Švicarske razvojne agencije kao i još dva nova printera, ubrzali smo rad izrade vizira. Zahvaljujući njima, naša djeca zanimanja plastičari zajedno sa nastavnicima radili su na tome i napravili tako reći idealan vizir koji odgovara svim medicinskiim radnicima. Jako nam je drago da možemo dati doprinos našoj lokalnoj zajednici,“ izjavio je direktor Srednje stručne škole „ Dzemal Bijedić“ Sedin Hadžimusić.

Prema riječima direktora Hadžimusića, zadovoljstvo je veće što djeca rade i imaju svrhu, kao i to da učenici zanimanja krojač u okviru škole rade maske te su u završnoj fazi da ih obezbijede svim učenicima u osnovnom obrazovanju. Posebnu pažnju posvetili su najmlađim učenicima, prvačićima : to su male ukrasne maske i gledali su da bude prilagođene njima, da im budu zanimljive te su koristili zanimljive ukrase, boje itd.

Riječi zahvalnosti na ovoj vrijednoj donaciji uputili su direktori Doma zdravlja „Isak Samokovlija“ i Kantonalne bolnice, Edin Čengić i Nermina Kamenica.

„Drago nam je što su učenici i menadžment srednjih škola prepoznali potrebu koju imaju zdravstvene ustanove i što su im donirali vizire koje će im puno pomoći u svakodnevnom radu i obavezama. Ovo je drugi put, u martu smo imali prvu donaciju od srednje škole i zaista je fino što je prepoznato od menadžmenta srednjih škola kao i učenika da je potreba u zdravstvenim ustanovama za vizirima. Učenici razvijaju svoje vještine i istovremeno doprinose lokalnoj zajednici„ riječi su direktorice Kantonalne bolnice Goražde dr. Nermine Kamenice.

 

www.bpkg.gov.ba