Teška situacija u općini Pale u FBIH

Od početka pandemije koronavirusa općina Pale u FBIH nalazi se u najtežoj situaciji. Organi uprave rade smanjenim kapacitetom, dok se trećina stanovnika općine nalazi u izolaciji. Nedostaju sredstva za dezinfekciju kako bi se spriječilo širenje zaraze, apeluju iz ove općine.

 

“Općine Pale trenutno radi u ograničenim kapacitetima, gotovo polovina uposlenika općine je zaražena virusom korona ili se nalaze u izolaciji, a nedostaju sredstva za dezinfekciju i materijalno – tehnička sredstava neophodna za dalje sprečavanje širenja zaraze”, apel je općine Pale u FBIH.

 

Tek desetak uposlenika općine danas je na svojim radnim mjestima, a koronavirusom zaražen je i načelnik Općine Pale Asim Zec koji se nalazi na kućnom liječenju. Situacija je alarmantna, apeluju iz općine koja raspolaže ograničenim finansijama.

 

Prema informacijama Doma zdravlja Prača od 16. novembra do danas testiran je 41 pacijent, a 14 osoba je pozitivno na kooronavirusom, odnosno trećina stanovnika općine je u izolaciji.

 

“Dom zdravlja Prača radi u otežanim uslovima, pacijentima je trenutno na raspolaganju samo jedan doktor medicine, koji je ujedno i vršilac dužnosti direktora ove ustanove, jer je nedavno imenovani UO smijenio dosadašnjeg direktora. U toku je procedura za prijem još jednog doktora medicine, pod hitno je neophodna dodatna medicinska oprema i zaštitna sredstva za što je postupak javne nabavke u proceduri, a radi se o sredstvima koje je za ovu namjenu odobrila Vlada BPK”, izjavila je dr. Enka Burić, direktorica Doma zdrvalja u Prači.