Servisne informacije

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje toplo vrijeme za ovo doba godine. Ujutro oblačno, jedino na jugu i dalje može biti povremeno slabe kiše. Tokom dana očekuje se smanjenje oblačnosti od zapada ka istoku, te će biti i kraćih sunčanih intervala uz relativno toplo vrijeme. Puhat će slab do umjeren južni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od dva do osam, a najviša dnevna od pet do 10, na jugu do 13 stepenai Celzijusovih.

Nastavlja se razdoblje nepovoljnih biometeoroloških prilika, pri tome će opšta slika biti lošija u Hercegovini i na jugozapadu Bosne, gdje će jača južina i nadprosječne temperature praviti probleme osjetljivim osobama. Sa odmicanjem dana, negativni uticaj pogoršanja će oslabiti, pa bi se i tegobe kod meteoropata trebale djelimično umanjiti. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.

Kolovoz je ovoga jutra pretežno mokar ili vlažan, a pažnju skrećemo na učestale odrone zemlje ili kamenja. Na jake udare vjetra upozoravamo u zapadnim i jugozapadnim krajevima. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 7 do 19 sati. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.