Građani u njavećoj mjeri poštuju naredbe o zabrani kretanja

 

Građani Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u najvećoj mjeri poštuju naredbu o zabrani kretanja koja je na području FBiH na snazi od 11. novembra – potvrdio je zamjenik komandira Policijske stanice Goražde Senad Hodović.

Po njegovim riječima, policijski službenici Uprave policije MUP-a BPK Goražde rade po naredbama kantonalnog I federalnog kriznog štaba.

“ Jedna od njih je I naredba o ograničenom kretanju u periodu od 23 do 5 sati ujutro. Na području BPK u proteklih mjesec dana izdato je pet prekršajnih naloga po tom osnovu, a uglavnom je riječ o licima koja su bila pod dejstvom alkohola, tako da građani u najvećoj mjeri poštuju ovu naredbu” – kazao je Hodović.

Podsjetio je da su u skladu sa Zakonom o prekršajima, za ovaj vid prekršaja predviđene novčane kazne od 300 do 1.500 KM.

”  Osobe koji su u tranzitu kroz Bosanskopodrinjski kanton  mogu slobono prolaziti obzirom da u entitetu Republika Srpska nije na snazi policijski sat. Uz to, sva lica koja odlaze ili se vraćaju sa puta a uz sebe imaju avio ili neku drugu prometnu kartu mogu se slobodno kretati. Iz odluke su izuzeti oni koji obavljaju poslove u smjenama tokom noći s validnom potvrdom poslodavca, kao i javni službenici koji rade na provođenju mjera ili drugim poslovima koje ova naredba oslobađa od ograničenog kretanja” – podsjetio je Hodović.

Dodao je da su policijski službenici na terenu 24 sata te da kontrolišu i osobe koje se nalaze u samoizolaciji.

Inače, na području BPK Goražde bilježi se manji broj novozaraženih osoba. Trenutno je aktivno 48 slučajeva koronavirusa, dok je se u izolaciji nalazi 286 lica.  U Kantonalnoj bolnici u Goraždu smješteno je 11 pacijenata, dok je na klinici Podhrastovi u Sarajevu hospitalizirano 5 osoba. Od početka pandemije na području BPK Goražde od posljedica koronavirusa preminulo je 36 osoba.